Астероїди-кентаври загрожують Землі катастрофою

Астероїди-кентаври загрожують Землі катастрофою

Укрінформ
Земля знаходиться в зоні високої небезпеки зіткнення з астероїдами і кометами, а астрономи недооцінюють можливість катастроф через гігантські уламки космічних кентаврів.

Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на  дослідження, яке опубліковане в журналі Astronomy.

Вчені розглянули орбіти кентаврів - великих астероїдів, що переміщаються між орбітами Юпітера і Нептуна. Ці небесні тіла займають проміжне положення між астероїдами головного поясу (розташованими між орбітами Марса і Юпітера) і більш великими об'єктами поясу Койпера.

Як зазначають науковці, "кентаври" значно більші від астероїдів. У діаметрі ці кулясті об'єкти мають 60-100 кілометрів, і складаються з каміння і льоду. Рухаються вони по еліптичних і нестійких орбітах. За останні 20 років відкриті сотні таких об'єктів.

Траєкторії руху кентаврів перетинаються з орбітами Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна, чиї поля тяжіння призводять до розпаду астероїдів на більш дрібні кометоподібні тіла. Згідно з оцінками астрономів, раз на 40-100 тисяч років Земля піддається інтенсивному бомбардуванню з їх боку.

Один кентавр важчий, ніж всі астероїди, з якими коли-небудь стикалася Земля, а його уламки можуть бомбардувати планету протягом 100 тис. років. Вчені вважають, що за цими об'єктами необхідно пильно спостерігати через високий ризик їх зіткнення із Землею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-