Україна може зменшити викиди парникових газів до 35-40% - дослідження

Україна може зменшити викиди парникових газів до 35-40% - дослідження

Укрінформ
Інститут економіки та прогнозування НАНУ вважає виконання такої задачі реальним до 2030 року.

В Україні відсутнє чітке консолідоване науково обгрунтоване бачення щодо енергетичного, екологічного та соціально-економічного майбутнього країни на довгострокову перспективу, принаймні на період 2021-2030 років - тобто на період дії нової глобальної кліматичної угоди. Проте Україна може реально зменшити викиди парникових газів до 35-40% до 2030 року.

Такі дані дослідження навів старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Олександр Дячук під час прес-конференції в Укрінформі на тему "Кліматична політика України та позиція сторін на COP 21".

 "Таке консолідоване бачення є однією з ключових умов для прийняття виваженої стратегії щодо кліматичної політики, головною метою якої має стати перехід України до скорочення парникових газів. Ми в інституті провели власні дослідження перспектив та шляхів запровадження низьковуглецевого розвитку України. Крім того, оцінили потенціал скорочення викидів парникових газів, який брався до уваги при формуванні очікуваних національно визначених внесків України. І результати наших досліджень показали, що в Україні цілком реально досягти рівня 35-40% від рівня 1990 року до 2030 року. І це тільки трохи нижче рівня 2012-13 років, де рівень викидів складав 43% від рівня 1990 року. Тобто ми можемо реально скорочувати викиди парникових газів", - зазначив Дячук.

Водночас він підкреслив, що для того, аби цього досягти, Україні необхідно значно активізувати процеси економічного відтворення, зростання, а також запровадження цієї низьковуглецевої економіки. Основні 5 шляхів, через які можна цього досягти, - це підвищення енергоефективності та енергозбереження, інтенсифікація використання відновлювальних джерел енергії, запровадження дієвої системи торгівлі викидами парникових газів, розвиток власного інноваційного технологічного виробництва і створення умов для синергетичного розвитку економіки й енергетики.

"Крім цього, ми повинні також подбати про залучення необхідних інвестицій. За нашими оцінками, для досягнення рівня 35-40% від рівня 1990 року в 2030 році Україні необхідно залучити приблизно 75 - 100 млрд євро до 2030 року, третину з яких ми повинні залучити до житлового сектора. Має бути створений внутрішній ринок енергоефективних технологій, відновлювальних джерел і так далі, об'єм якого складав би  цю суму", - сказав Дячук.  

Він уточнив, що це перспективно для нашої промисловості і що вкладання інвестицій є окупним як впродовж кількох років, так і кількох десятиліть. 

Дячук також додав, що на сьогодні Міністерство екології та природних ресурсів України вже розробило проект Концептуальних засад реалізації державної політики у сфері зміни клімату на 2016-2030 роки, який має на меті вдосконалення державної політики в сфері зміни клімату. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-