Мудрик в Європі: чому трансфер Михайла вивів «Шахтар» на новий рівень

Мудрик в Європі: чому трансфер Михайла вивів «Шахтар» на новий рівень

Укрінформ
«Гірники» уклали договір 21-го століття для українського футболу. Вони продали свого футболіста в «Челсі» за 100 мільйонів євро. Свої дивіденди отримає й Україна.

Епопея з трансфером найталановитішого українського футболіста сучасності добігла свого завершення. Лондонський «Челсі» задовольнив вимоги «гірників» і придбав Михайла Мудрика за 100 мільйонів євро. В контракті фіксованою є сума в 70 мільйонів євро, ще 30 передбачено в якості бонусів. Чому цей перехід став вигідним для всіх, окрім, можливо, Мудрика і що це означає для «Шахтаря» - читайте в матеріалі від Укрінформу.

На кожен «товар» - свій покупець

Хоч Мудрик і «пошумів» у цьогорічній Лізі чемпіонів, ціну «Шахтаря» вважали абсурдною низка клубів. Мовляв, гравець, що зіграв за першу команду «гірників» 44 матчів(12 голів і 17 асистів), не повинен стільки коштувати. На всі закиди «Шахтар» відповідав мовою фактів.

По-перше, «гірники» пояснили, чому хочуть виручити за гравця 100 мільйонів. Лівий вінгер «Ман Сіті» Джек Гріліш свого часу перебрався до «містян» за таку ж суму. Футболісти грають на одній позиції, тому, логічно, що українці порівнювали нашого Михайла саме з Джеком. Ніщо не забороняє їм оцінювати свого вихованця в таку суму.

Ще одним чинником, який позитивно вплинув на перехід, став футбольний інсайдер Фабріціо Романо. Фахівець щедро виписував компліменти Мудрику у Твіттері, тим самим зміцнюючи позицію «гірників». Наостанок «Шахтар» застосував сучасну стратегію розкручування гравця. 

В еру соцмереж неординарний і дещо футуристичний(татуювання, піжонська манера гри) Мудрик завоював симпатію футбольних фанатів ще до свого переходу. З конкретними пропозиціями по футболісту виступили дві команди. «Челсі» діяв по-спортивному чесно, за словами гендиректора «Шахтаря» Палкіна для The Athletic, і підписав якісного виконавця.

Українському дуету на фланзі не бути

Сам Мудрик неодноразово декларував бажання перейти в «Арсенал». Відчутну роль у вербуванні футболіста відіграв український захисник «канонірів» Олександр Зінченко. Він схиляв Михайла до переходу в «Арсенал» ще до офіційної пропозиції «червоних» з Лондону.

Після підписання контракту з «Челсі» склалося враження, що «Шахтар» використав Мудрика у своїх інтересах. Ця теорія мала б право на існування, якби «гірники» схилили вінгера до трансферу в умовний «Аль-Наср». Мудрик натомість перейшов до команди, яка переживає період перебудови. Саме в цій команді поряд із визнаними виконавцями, зокрема Гавертцом, Канте, Тьяго Сілвою, має шанс засяяти Мудрик.

На щастя, футболіст уже доводить це. У своєму першому офіційному матчі за «аристократів» проти «Ліверпуля» Михайло показав, що здатен повести колектив за собою. Він вийшов на заміну і позитивно вплинув на хід гри, хоч матч завершився внічию (0:0).

Футболіста одразу почали нахвалювати легенди захисного цеху АПЛ, а колишній гравець «МЮ» Гаррі Невілл взагалі зауважив, що не хотів би зустрітися з українцем на футбольному полі. Водночас, Михайло демонструє приклад дисципліни і дивує одноклубників. Рівень гри українця вразив лівого захисника «Челсі» Кукурелью.

«Потужний бренд України у світі»

Саме так назвав українця Сергій Палкін. Перед Мудриком стоїть ще одне завдання. Воно однозначно важливіше за якісний футбол. Українець отримав можливість говорити про Україну на найбільших спортивних майданчиках світу. Перший крок він уже зробив: синьо-жовтих прапор на плечах Михайла під час презентації потрапив до об’єктивів сотень камер.

Читайте також: АПЛ: Мудрик дебютував за «Челсі» на «Енфілді» у Ліверпулі

З новою силою заговорили й про «Шахтар». В умовах війни проти росії, український клуб стабільно фігурував на перших шпальтах провідних ЗМІ світу. «Гірники» втратили свого лідера, але змогли заявити про себе, як про клуб з якісними виконавцями і менеджментом на всіх рівнях. На черзі в «Шахтаря» Трубін і Бондаренко.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com, Getty Images, chelseafc.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-