Шахи: на ЧС з бліцу з українців найкраще грали вихованці Грабинського

Шахи: на ЧС з бліцу з українців найкраще грали вихованці Грабинського

Укрінформ
От і закінчилося останнє шахове змагання 2021 року - чемпіонат світу з блискавичної гри серед чоловіків і жінок, який відбувся у Варшаві.

На жаль, великих успіхів українцям воно не принесло, хоча певні локальні досягнення наші шахісти мали. 

У чоловіків боротьба була вельми запеклою. Тут змагалися 179 учасників.  Одразу кілька шахістів реально претендували на перемогу. Зі старту лідерство захопив Левон Аронян, який нещодавно переїхав до США. На п’яти йому наступав Данило Дубов, який представляв ФШР. Ближче до фінішу серед претендентів з’явилися поляк Єжі Дуда та француз Максим Ваш’є-Лаграв.

І от перед останнім туром шестеро гросмейстерів набрали по 14 очок з 20-ти. Крім чотирьох вже названих, це були Владислав Артем’єв (ФШР) та Аліреза Фірузжа з Франції. До речі, останній здобув перед тим чотири перемоги поспіль. А забігаючи наперед, додамо, що виграв і останню зустріч. Він взяв гору над Ароняном.

Найгірший жереб дістався Максиму. Він мусив грати з чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном. Та француз є лицарем без страху і докори. І хоча гра йшла зі змінним успіхом, часом велика перевага була на боці Магнуса, все вирішилося на останніх секундах. І Фортуна виявилася на боці МВЛ. Він і переміг.

Дуда здолав Артем’єва. Таким чином, троє шахістів набрали по 15 очок з 21-го. Фірузжа, Дуда і Ваш’є-Лаграв. Третього зайвого визначили додаткові показники. Ним  виявився саме Фірузжа. А Максим та Єжи розіграли звання чемпіона світу на тайбреку. Перші дві зустрічі закінчилися унічию, а в третій француз все-таки зміг перемогти. Він уперше став чемпіоном світу з блискавичної гри. Хоча до того вже двічі володів титулом чемпіона Європи з бліцу (2010, 2012 роки).  Друге місце у Дуди, третє - у Фірузжі.

Чемпіон світу Карлсен цього разу виступив вельми скромно. Він набрав 13,5 очка і посів 12-те місце. Дуже незвично для норвежця.

А слідом за ним - українець Мартин Кравців (теж 13,5 очка). Для нього це великий успіх. Непогано виступив і Володимир Онищук - 12 очок (43-тє місце). Цікаво, що Володимир не зробив жодної нічиєї. На пів очка відстав Захар Єфименко (65-те). По 11 очок набрали ті, на кого українці покладали найбільше надій - Антон Коробов (70-те) та  Кирило Шевченко (73-є місце). 

12-річний Ігор Самуненков виступив гідно - 9,5 очка. Не треба бути великим пророком, щоб передбачити у наступному році звання гросмейстера для юного киянина. 

У жінок переможницею стала 17-річна Бібісара Асаубаєва з Казахстану - 14 очок з 17-ти. Другою та третьою були представниці ФШР Олександра Костенюк (12,5) та Валентина Гуніна (12 очок).  

Найкращою серед українок стала Наталія Букса (11,5), яка посіла 6-те місце. Цікаво, що найліпші результати серед наших земляків показили вихованці відомого тренера Володимира Грабинського - Кравців та Букса. 

Менш вдалими можна вважати результати Анни Музичук (11очок) - 9-е місце. У Інни Гапоненко (10,5) - 16-та позиція, Марії Музичук (10) - 23-та, Ольги Бабій (9,5) - 26-та, Юлії Осьмак (9,5) - 28-ма, Марії Єфименко (9,5) - 38-ма. Наталія Жукова (8,5) замкнула ТОП-50.

Загалом у світовій першості з бліцу взяли участь 105 шахісток (63 гросмейстерки). 

Отож, 2021 шаховий рік добіг кінця.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

На фото: Максим Ваш’є-Лаграв/worldrapidandblitz.fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-