Стрибнути вище голови: «Динамо» й «Шахтар» проти грандів Іспанії

Стрибнути вище голови: «Динамо» й «Шахтар» проти грандів Іспанії

Укрінформ
Цього тижня гратимемо проти «Реалу» й «Барселони».

В третьому турі групового етапу Ліги чемпіонів «Шахтар» і «Динамо» протистоятимуть грандам іспанського футболу - мадридському «Реалу» і «Барселоні» відповідно. Для українських клубів ці матчі можуть стати вирішальними у боротьбі за плей-офф найпрестижнішого клубного турніру. Про перевірку на міцність і тренерський екзамен Де Дзербі і Луческу - в матеріалі Укрінформ.

Читайте також: Де Дзербі: для нас головне в матчі з «Реалом» - оцінити наш прогрес

Лакмусовий папірець якості українського футболу

Обидва українські гранди потрапили в складні групи з відвертими фаворитами квартетів. У «гірників» виділяють «Реал» й «Інтер», у киян - «Баварію» й «Барселону». Поряд з цим, в обох групах конкуренти українців за Лігу Європи вже встигли збагатити свою скарбничку заліковими пунктами. «Шериф» сенсаційно очолює групу D. «Бенфіка» Яремчука, натомість, розтрощила каталонців і посідає другу сходинку квартету E. Цей факт ще більше ускладнив ситуацію для українських клубів.

Напередодні матчу проти грандів світового футболу «Шахтар» і «Динамо» опинилися в ситуації, коли успіх в найближчих двох матчах може подарувати їм шанс на Лігу чемпіонів. Поразка за великим рахунком розвіє надії на єврокубкову весну. Найближчі матчі важливі не лише через ситуацію в групі. Вони дадуть відповіді на принципові питання стосовно ігрового прогресу українських клубів та успішності трансферної політики.

Читайте також: Проти «Реала» ми повинні показати футбол високого рівня – Ісмаїлі

Злітна смуга Де Дзербі

Амбітний італійський тренер очолив «Шахтар» перед початком цього сезону. Його вважають одним з найталановитіших коучів Європи. «Гірники» повірили в спеціаліста й провели вартісну трансферну кампанію, орієнтовану саме під Де Дзербі. Попри це, команда лише починає намацувати свою гру, ідеї італійця тільки приживаються в команді.

Найближчий матч з «Реалом» є принциповим через декілька факторів. Персональна складова - Де Дзербі протистоятиме визнаному маестро тренерського цеху і своєму співвітчизнику Карло Анчелотті. Окрім того, «Шахтар» гратиме проти мадридців другий рік поспіль. Минулого разу знекровлені коронавірусом «гірники» двічі здолали «вершкових» під керівництвом Каштру. Де Дзербі не захоче опустити планку. Третій і головний чинник - італієць має змогу довести всім, що його бачення гри приносить необхідний результат, тому його кандидатура виправдана.

Можливо, тренеру «гірників» доведеться наступити на горло власній пісні і зіграти в не притаманний для себе футбол. За наявності Патріка, Майкона, Педріньйо й інших можна експериментувати. Склад «Шахтаря» виглядає обнадійливим. Технічні бразильці розуміють гру і можуть нав’язувати свій стиль фактично кожному супернику.

Читайте також: Футболісти київського «Динамо» вирушили на матч із «Барселоною»

Сага з Луческу: довести ультрас й самому собі

Призначення Мірчі Луческу головним тренером киян викликало певний резонанс. Як і зараз, більше року тому було чимало скептиків цієї ідеї. Ультрас не пробачили висловлювання про Лобановського, нейтральні вболівальники турбувалися через вік румуна. Мірча пообіцяв здобути результат одразу і з першого сезону йому вдалося. Він також обіцяв вивести команду на новий рівень.

Цього сезону мало, що змінилося: конфлікт з ультрас триває, перестороги відносно віку залишаються. Керівництво «Динамо» хоче, щоб румун давав результати вже звичними виконавцями. І у Мірчі добре це виходить. Попри це, відповідь на головне питання, а саме новий рівень, криється в поєдинку проти «Барселони». Динамівці проводять вже другий сезон на груповому етапі ЛЧ, до того ж в групі з «Барселоною». Ідеальний шанс побачити, як виросли гравці за цей рік.

Судячи з матчів «Динамо» проти грандів в Лізі чемпіонів, варто очікувати «припаркований автобус» (глухий захист) у виконанні киян. Матч проти «Барселони» покаже, наскільки виросли Забарний, Сирота й Миколенко. Він стане маркером роботи Мірчі в клубі і покаже реальний рівень «Динамо».

Читайте також: «Шахтар» в цьому році сильніший, ніж в минулому – Лука Модрич

Тут гартують сталь

Матчі проти таких команд, як «Барселона» і «Реал Мадрид, завжди входять в історію. Ці команди кожного сезону демонструють шалений рівень майстерності. Навіть криза нинішньої «Барселони» - це недосяжна планка успіху для 99-и відсотків команд світу.

Матчі проти іспанців дадуть відповідь на питання якості українського футболу і його менеджменту. «Гірники» й Де Дзербі намагатимуться виправдати витрачені на них кошти, кияни й Луческу протистоятимуть скептикам. Основною перепоною може стати молодий вік більшості футболістів наших клубів, що теж є своєрідним випробуванням.

19-го жовтня «Шахтар» зіграє проти «Реала», 20-го - «Динамо» проти «Барселони». Можна очікувати на будь-який результат, але підтримувати своїх необхідно хоча б заради поповнення клубного коефіцієнту УЄФА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-