Хто забере шахову корону: знову Карлсен чи претендент Каруана?

Хто забере шахову корону: знову Карлсен чи претендент Каруана?

Укрінформ
Сьогодні в Лондоні сядуть за шахівниці учасники матчу на першість світу серед чоловіків. Це - чемпіон норвежець Магнус Карлсен та претендент Фабіо Каруана (США).

Суперники зіграють 12 партій з контролем часу 100 хвилин на 40 ходів, потім 50 хвилин на 20 ходів та 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожний хід, починаючи з першого. Після шостої партії відбудеться зміна кольору (учасник, у якого були білі фігури у першій зустрічі, грає сьому чорними). 

У разі нічийного рахунку проводиться тай-брейк: 4 партії з контролем часу 25 хвилин+10 секунд на хід. Якщо збережеться рівновага, то гратимуться 2 партії з контролем 5 хвилин+3 секунди на хід, а далі, при неохідності, ще чотири бліц-матчі  по 2 партії. Якщо і тоді переможця не виявлять, зіграють так званий Армагеддон, партію, у якій білі матимуть 5 хвилин, чорні - 4, з додаванням 3 секунд після 60-го ходу. Нічия на користь чорних. 

Перші десять двобоїв пройдуть за схемою - дві партії, вихідний. Потім гратимуть через день. Початок гри о 17-й годині за київським часом. Призовий фонд матчу складає понад 1 мільйон євро. 60 відсотків отримає переможець, 40 - той, що програв. У разі тай-брейку, пропорція буде трохи іншою - 55% на 45%. 

Чим відрізняється цей матч від трьох попередніх поєдинків Карлсена за корону? Уперше Магнус зустрінеться із суперником, який є молодшим від нього. Уперше норвежець не є очевидним фаворитом матчу. Про це свідчать хоча б рейтинги учасників. Карлсен - 2835, Каруана - 2832. Ніколи ця різниця не була такою малою.

Наприклад, букмекерська контора "Марафон" оцінює перемогу Карлсена в основний час в  1,84. Як на мене, навіть такий коефіцієнт є певним перебільшенням і свідчить про інерційність мислення клієнтів контори.

Цілком можливо, що американець ні в чому не поступається супернику. У Каруани, безумовно, є свої козирі. Він краще за норвежця виступав у поточному році. Зокрема, упевнено виграв турнір претендентів і кілька міжнародних змагань. Карлсен же був далеким від своєї найкращої форми. Зокрема, невдалим для нього був жовтневий командний чемпіонат європейських клубів. Але ж ми знаємо про його надзвичайні здібності показувати свою найкращу гру саме в потрібний час.  

Читайте також: Сестри Музичук продовжують боротьбу за шахову корону

Отож, на нас чекає вельми напружене змагання. Єдине, що фахівці передрікають майже напевне - велика кількість нічиїх. І ще одне, в разі тай-брейку шанси американця знизяться приблизно до 20-ти відсотків, тому йому варто перемагати в основний час.

Першу партію Каруана гратиме білими.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-