Левон Аронян - володар Кубка світу з шахів

Левон Аронян - володар Кубка світу з шахів

Укрінформ
Фінальний матч Кубка світу між Левоном Ароняном (Вірменія) та китайцем Дін Ліженєм, який щойно закінчився у Тбілісі, був вельми напруженим, і його результат визначився лише на тай-брейку.  

Фінал складався з чотирьох класичних партій. Дивлячись на першу з них, де Аронян грав білими, я із сумом згадував чвертьфінальну "чорну" зустріч Василя Іванчука проти Левона. Ну, чому наш Василь не обрав ту ж систему в англійському початку, що й китайський шахіст? Дін Ліжень дуже легко зрівняв гру і досягнув нічийного результату.

Проте у другій зустрічі вірменський шахіст чорними в каталонському захисті спромігся перехопити ініціативу і перейшов до ендшпілю з великими шансами на перемогу.  Але нервова гра призвела до того, що Аронян кілька разів випустив нескладний виграш. Дві останні зустрічі також закінчилися мирним результатом, хоча ініціатива була, скоріше, на боці Левона.

На тай-брейку уже в першій партії досвідченіший шахіст білими буквально розгромив свого суперника. У другому двобої шальки терезів коливалися, певного моменту у китайця, який грав білими, була величезна перевага. Та нерви підвели молодого шахіста, і він почав помилятися і знову склав зброю. Отож, підсумок матчу - 4:2 на користь Ароняна.

Шахіст, якому 6 жовтня виповниться 45 років, завоював Кубок світу вдруге. Він був першим володарем цього трофею 12 років тому. Тоді у фіналі Левон обіграв нашого Руслана Пономарьова.  

Перший приз цього разу був 96 тисяч доларів, Дін Ліжень задовольнився 64 тисячами (шахове число!), півфіналісти одержали по 40 тисяч "зелених", а чвертьфіналісти (в тому числі й Іванчук) - по 28. 

Читайте також: Павло Ельянов починає похід за повернення до шахової еліти

Отож, ще раз нагадаємо, що серед українців найкращим став Василь Іванчук. Він пробився до чвертьфіналу, по дорозі обігравши таких гігантів, як Аніш Гірі та Володимир Крамник. Та потім Василю дуже не пощастило, що на його шляху опинився найсильніший гравець Кубка.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-