Подвиг Іванчука та скандал із шортами на шаховому Кубку світу у Тбілісі

Подвиг Іванчука та скандал із шортами на шаховому Кубку світу у Тбілісі

Укрінформ
Третій раунд Кубку світу із шахів, що триває в Тбілісі, був найцікавішим. Три події виявилися просто феєричними. Звичайно, для українських любителів шахів найголовнішим є перемога нашого Василя Іванчука над россиянином Володимиром Крамником.

У першій партії Василь грав білими. Суперники розіграли ферзевий гамбіт, і Крамник упевнено зрівняв позицію. Львів'янин не став шукати того, чого немає, і швидко перевів гру до нічийного закінчення.

Тепер чорними належало тримати оборону. Крамник здивував першим ходом 1.е2-е4. Час від часу він так грає, але то не є його основною зброєю. І тут треба сказати, що українець є вельми тонким психологом. Він підгледів, що проти захисту Каро-Канн росіянин діяв у липні дуже невдало проти свого земляка Володимира Федосеєва. І Василь, який може грати буквально будь-який дебют, обрав саме Каро-Канн.

Крамник не здобув жодної переваги. Але в нього лишився образ самого себе як найсильнішого шахіста планети, який повинен брати гору завжди. Тим більше білими. І він, незважаючи на вимоги позиції, спробував захопити ініціативу. 

У відповідь Іванчук грав дуже творчо. Невдовзі він виграв пішака. А в ендшпілі українець продемонстрував філігранну техніку й переміг. Загальний рахунок матчу - 1,5:0,5 на користь Василя. Великого російського зубра завалив наш гросмейстер!  

На жаль, Василя не підтримав Юрій Кузубов, який поступився з таким же рахунком китайцю Ван Хао. Юрій упевнено досягнув нічиєї чорними, а білими грав надто пасивно. А потім ще ні сіло ні впало віддав фігуру. Компенсації за неї так і не знайшлося. 

Гучною сенсацією став програш чемпіона світу Магнуса Карлсена китайцю Бу Сяньчжі - 0,5:1,5. Магнус потрапив під атаку й поступився білими. А чорним не зміг реваншуватися.

Серед великих несподіванок третього раунду - виліт американців Хікару Накмури та Фабіано Каруани від росіян Володимира Федосеєва (0,5:1,5) та Євгена Наєра (1,5:2,5).

Але третій тур запам'ятається не лише шаховими результатами. Гучний скандал стався у Тбілісі. Сутність його така. За п'ять хвилин до початку туру канадському гросмейстеру Антону Ковальову  запропонували замінити шорти, в які він був одягнений, на довгі брюки. Потім до цього інциденту підключився голова апеляційного комітету Зураб Азмайпарашвілі. У брутальній формі (зокрема, назвав Антона циганом) він підтвердив цю вимогу.

Очевидно, в Канаді Ковальов не звик до такої форми спілкування. Слова поганого не сказавши, він залишив турнірний зал й вилетів додому. Азмайпарашвілі висловився в такому дусі, що Ковальову не платитимуть гонорар. 

Треба сказати, що перші чотири партії канадець грав саме в тому одязі, в якому прийшов на третій раунд. Отож, не попередивши його заздалегідь аж ніяк не можна було вимагати Антона зняти шорти.

Узагалі ця вимога не є юридично обґрунтованою. Ніде не записано, що в шортах грати не можна. По-друге, расистське висловлювання Азмайпарашвілі не є політкоректним. До речі, сам гарячий грузин не заперечував того, що він дозволив собі такий вислів. Лише зауважив, що під "циганом" він мав на увазі волоцюгу.

Цей епізод викликав обурення шахової громадськості. Асоціація шахових професіоналів на чолі з Емілем Сутовським підготувала петицію протесту, під якої підписалися сотні людей.

Петербуржець Петро Свідлер зауважив, що не треба грубіянити гравцям. Українець Олександр Орещенко висловився ще різкіше, хоча імен не називав: "У нашому шаховому світі можна бути відвертим покидьком і злодієм, який наживається на інших шахістах роками, при цьому бути в піджаку, і тебе за нічого не буде. А от шахістом у шортах бути не можна…". 

Отака, сумна історія…

Читайте також: Подвійний успіх українців на Кубку світу з шахів у Тбілісі

А на нас чекає четвертий раунд, де на єдиного представника України Василя Іванчука чекає нелегкий суперник - Аніш Гірі з Голландії.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-