Демарш «Динамо». Частина 2. Суди

Демарш «Динамо». Частина 2. Суди

Укрінформ
Нічого доброго ці суди українському футболу не принесуть. 

Отже, в справі неявки «Динамо» на матч УПЛ в Маріуполь поклали проміжну крапку. КДК ФФУ присудив київському клубу технічну поразку 0:3. Технічні поразки отримали і молодіжні команди «Динамо» U-19 та U-21. Крім цього, киян оштрафували. На апеляцію у «Динамо» є 10 днів. Її кияни точно даватимуть, але це формальність. Апеляційний комітет вже не відмінить таке резонансне рішення федерації. Тож, як кияни і обіцяли, клуб оскаржуватиме рішення ФФУ в міжнародному спортивному суді в Лозанні (CAS).

Читайте також: Футбол: київському "Динамо" зарахували технічну поразку за неявку до Маріуполя

Коментуючи рішення ФФУ віце-президент «Маріуполя» Андрій Санін спрогнозував «Динамо» великі іміджеві та фінансові втрати. Мовляв, динамівці налаштували проти себе усю футбольну Україну, а спонсори тепер не матимуть з киянами справ. Чесно кажучи, заява так собі. Історія з демаршем мало вплинула на численну армію вболівальників «Динамо». Більшість з них справді вважає, що клуб вчинив вірно і грати в Маріуполі небезпечно. Щодо спонсорів, то усім відомо – нинішнє «Динамо» фінансується родиною Суркісів, які власне і розпочали цю катавасію з невиїздом. Санкції проти клубу навряд чи змусять їх скоротити фінансування клубу.

Андрій Санін
Андрій Санін

А от про що взагалі не згадав пан Санін, так це про потенційні суди «Динамо». Керівництво клубу вже попереджало, що оскаржуватиме технічну поразку в CAS. На думку спортивних юристів, результат цієї тяганини наразі важко спрогнозувати. Шанси 50:50. Справа в тому, що аргументи сторін можна трактувати двояко. На користь «Динамо» - застереження від СБУ і МВС, які РЕКОМЕНДУВАЛИ перенести матч в інше місце. Зауважимо, рекомендували. А не забороняли. На користь ФФУ – відсутність конкретних заборон, немає порушення регламенту змагань, матчі інших команди в Маріуполі відбулись без жодних ексцесів.

Єдине, що зараз можна сказати точно – процес може затягнутися на рік. Тобто рішення CAS може прийняти вже після завершення чемпіонату. Якщо ж вердикт CAS буде таким, що доведеться перекроювати турнірну таблицю, то це може спровокувати лавину зустрічних позовів і взагалі завершитися великим хаосом. Тоді ледь не увесь сезон можуть оголосити нелегітимним. А це аж ніяк не додасть авторитету і без того захирілому чемпіонату України.

Читайте також: Віце-президент «Маріуполя»: «Динамо» налаштувало проти себе усю футбольну Україну

У своєму коментарі Андрій Санін ставить головне питання в усій цій історії – Cui prodest? (кому вигідно?). На жаль, якщо відкинути усі емоції про АТО, прифронтовий Маріуполь, якісь неіснуючі стовідсоткові гарантії безпеки та включити холодний розум, то на виході отримаємо прозаїчне протистояння родини Суркісів з президентом ФФУ Андрієм Павелком. Або якщо хочете класична футбольна «війна» - Київ проти Донецька, де Павелко захищає інтереси клану «Шахтаря».

Андрій Павелко
Андрій Павелко

Суркіси отримали можливість зіпсувати репутацію президенту, а сам Павелко лише розігнав конфлікт, не запропонувавши компромісного варіанту. Наприклад, обмінятися «Маріуполю» і «Динамо» домашніми полями.

Найприкріше, що яким би не було остаточне рішення CAS, український футбол все одно програє. Хіба що ляпас для «Динамо» виявиться куди гучнішим.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-