Шахи: маленькі трагедії видатного чемпіона

Шахи: маленькі трагедії видатного чемпіона

Укрінформ
Славетний шахіст 13-й чемпіон світу Гаррі Каспаров після дванадцятирічної перерви вирішив зіграти на четвертому етапі Гран-Чес-Туру у Сент-Луїсі (США), де десятеро провідних гросмейстерів змагаються у швидкі шахи та бліц.

Перед першою появою Гаррі Каспарова на офіційних шахових змаганнях прогнозів не бракувало. У численних експертів  думки різнилися не сильно. Хтось казав, що Гаррі Кімович набере "плюс три", хтось "плюс два", але усі були упевнені, що тринадцятий чемпіон світу буде у верхній   частини таблиці. Але не так сталося, як гадалося…

Почав Каспаров дуже обережно. І в перший день зробив три нічиї. Цікаво, що в дебютній підготовці він не поступався сучасним, озброєним до зубів, гросмейстерам. А у партії з американцем Хікару Накамурою продемонстрував мистецтво захисту, єдиними ходами врятувавши важку позицію.

Але наступного дня ветеран пообіцяв грати агресивніше. І свого слова дотримався. От тільки ця агресивність не принесла йому жодної перемоги. Натомість Каспаров зазнав першої поразки. Маючи невелику перевагу проти Ян Непомнящего (Росія), він зробив неймовірний хід. "За такий хід, - зауважив Гаррі після партії, - я б вигнав свого учня. Сподіваюсь, мене не виключать з турніру".

А перед цим легенда шахів не переміг Левона Ароняна з Вірменії у ситуації, де мав виграшну позицію, зробивши лише нічию.  "Двадцять років тому я набрав би в цих трьох партіях три, ну, мінімум 2,5 очка", - слушно підвів риску Каспаров. 

Та справжня трагедія сталося в останній день. Легко й невимушено Каспаров перегравав чеха Давида Навару і перевів партію до легко виграного закінчення. Слон чорних нагадував великого пішака, а фігури білих домінували. Не раз і не два Каспаров міг форсовано перемогти, але в обопільному цейтноті догрався спочатку до нічийної позиції, а потім пропустив страшенний удар і змушений був скласти зброю.

Та все ж таки Фортуна посміхнулася нарешті чемпіону. У нічийній позиції, маючи одну хвилину проти семи (щоправда, без ризику програти), в'єтнамець Ле Куанг Льєм підставив йому під бій цілу туру. Повірте,  навіть шахіст третього розряду не припустився б такої помилки… 

В останній партії Каспаров чорними знову потрапив до цейтноту проти американця Фабіано Каруани і, хоча мав непогану позицію, раптом заграв пасивно і згодом поступився.

Отож, Гаррі Кімович набрав 7 очок з 18-ти (на цьому турнірі очки подвоювалися) і уперше в своїй кар'єрі розділив останнє місце…

Мені гра 54-річного Каспарова нагадувала гру Руслана Пономарьова в останніх турнірах. Чудова постановка дебюту, відмінне розуміння позиції та дуже невелика здатність вести боротьбу у напруженій ситуації.

Читайте також: Двобій Каспарова з молоддю. Хто переможе?

Що ж, у Каспарова є можливість відігратися у бліц-турнірі, який розпочинається вже сьогодні, 17 серпня. Звичайно, тепер кількість прогнозистів-оптимістів значно зменшиться. А, може, саме тепер видатний шахіст згадає про свою здатність гри в шахи на найвищому рівні?..

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-