Мільйон Мілевського і методи Коломойського

Мільйон Мілевського і методи Коломойського

Аналітика
Укрінформ
Ще раз про гроші в українському футболі та про те, як старі борги і звичка до марнотратства руйнують наш чемпіонат  

Мілевський: мільйон за прогули

На минулому тижні стало відомо, що колишній гравець збірної України та київського «Динамо» Артем Мілевський судиться зі столичним клубом. Мовляв, за останні місяці його перебування в «Динамо» йому завинили 1,2 млн доларів. Сума чимала. Чути про це дивно, бо коли Артем залишав Київ, то вголос не виказував до клубу ніяких претензій. Можливо, сподівався вирішити усе конфіденційно, але не вийшло. А тут ще й на світ божий виплив його невиплачений кредит одному з українських банків. Про розмір кредиту свідчить, що заставою був один з його «Феррарі». Авто Мілевський розбив вщент у Туреччині, а банк, не дочекавшись погашення, подав на футболіста до суду.

Вочевидь, неприємності з банком пришвидшили його бажання відсудити у «Динамо» гроші. За процедурою суперечку спочатку мають вирішити спортивні інстанції. Але Палата вирішення суперечок у федерації на боці клубу. З листопада 2012 року до вересня 2013-го Мілевський формально перебував у дублі. Але грав і тренувався мало. Дійшло навіть до того, що Артем перестав ходити на тренування і займався самостійно. Нібито. Звісно, в клубі його за це штрафували і зараз вважають, що нічого Мілевському не винні, бо той прогулював і порушував трудову дисципліну. Спортивний юрист Ілля Скоропашкін так і каже, шанси отримати гроші мізерні. Крім того, Артем запізно подав позов. Минуло більше двох років з того часу, як він залишив «Динамо».

За словами Скоропашкіна, вихід для Мілевського – подати позов у загальний суд, або ж усе вирішити напряму з Ігорем Суркісом. Агент Мілевського Олександр Панков запевнює, що Артем готовий до компромісу. Але чомусь до президента гравець не йде. Невже настільки зіпсував стосунки з Суркісом? Навряд чи футболіст наважиться йти з клубом на конфлікт, а Мілевський може розповісти в суді багато «цікавого» про свій контракт та систему виплат в «Динамо».  Не виключено, що все вирішиться як з Олегом Блохіним. Той подав на клуб позов у 4 млн євро, але раптово його забрав. Пояснив, що це «не в його інтересах». Кажуть, тренер та президент просто домовились.

«Динамо»: а чи є чим платити?  

Не знаючи усіх нюансів контракту Мілевського з «Динамо», і зважаючи на моральний аспект справи, не впевнені, що футболіст має право вимагати від клубу гроші. Тим більше, що це не 2012 рік. Сьогодні фінансові можливості братів Суркіс вже не ті. Вони не можуть просто так віддати мільйон доларів гравцю, який стільки «випив у них крові». Усі ж пам’ятають чого вартувало Суркісам «поцупити» Мілевського з Білорусі, зробити йому українські документи, закривати очі на його постійні загули.

За підрахунками Forbes, статки президента «Динамо» Ігоря Суркіса та його брата Григорія (один з віце-президентів УЄФА) нині не перевищують 76 млн доларів. Їх головний актив компанія «Дніпроспецсталь» приносить збитки, а справами в Запорізькому обленерго зацікавились в НАБУ. Дохід від А-Банку недостатній аби утримувати «Динамо» на рівні початку 2010-х років. От і виходить, що клубний бюджет зменшили, знизили преміальні і взагалі увімкнули тотальний режим економії. 

В цьому сезоні кияни вперше за багато років не зробили жодного серйозно придбання. Банально немає грошей на трансфери, хай клуб і заробив в єврокубках 24 млн євро. До того ж в кризовий чемпіонат України ніхто з балканських чи південноамериканських талантів їхати не хоче. Мало того, днями Суркіс анонсував зимову кадрову чистку. За його словами, «Динамо» позбуватиметься «баласту». А саме вікових гравців з високими зарплатами. За таких обставин подібні суперечливі борги як у Мілевського відверто не на часі.  Борг або мінімізують (як у випадку з Блохіним), або ж спробують цілком виграти справу в суді.

УПЛ: розплата за часи марнотратства

Влітку фінансові негаразди в УПЛ досягли свого апогею. Зникли з футбольної карти «Металіст» і «Говерла». Ледь вижили «Волинь» і «Дніпро». Клуб з Дніпра провів оптимізацію, втім борговий хвіст тягне його в прірву. «Дніпро» лише тренерам винен 4 млн євро. Що вже говорити про футболістів. Деякі з них (Зозуля, Селезньов, Ротань) навіть змирились з втратою грошей. За це з команди вже зняли 6 очок. На черзі штраф у 9 очок, бо власник клубу Ігор Коломойський не поспішає платити. Діє він як звик у інших сферах бізнесу. Тільки-но його щось не влаштовує, або він втрачає інтерес до активу, як блокує нормальну діяльність підприємства, доводить його до банкрутства і закриває.

Як Мілевський у «Динамо», у «Дніпра» відсудити гроші намагаються Артем Федецький (1 млн доларів) та колишній головний тренер Мирон Маркевич (3,5 млн доларів). Вони не сподіваються, що в Палаті вирішення суперечок ФФУ змусять Коломойського заплатити. При цьому у них є всі права на гроші, вони на відміну від Артема дурня не клеїли. Найсумніше, що на власника «Дніпра» нічого не впливає. Ні штрафи, ні акції ультра, ні громадська думка. Як написав відомий журналіст і член виконкому ФФУ Артем Франков, ймовірність загибелі «Дніпра» дуже висока. Принаймні, атестацію на наступний сезон клуб точно не пройде.

Трусить й інші клуби УПЛ. Через старі невиплачені борги зняли 6 очок у «Карпат». Така ж неприємність чекає і на «Волинь», яку невдовзі оштрафують на 9 очок. Проблеми у «Ворскли», де великі затримки (до 8 місяців) по зарплаті. Там взимку футболістам пропонуватимуть нові контракти з пониженням зарплат. Борги навіть у зовні успішної «Зорі», де 6 місяців затримують зарплату. Одним словом, виживання, а не футбол. А тут Мілевський зі своїми 1,2 млн доларів. Його історію вважатимемо символом часу бездумного марнотратства в нашому чемпіонаті. Часу, який український футбол міг використати з більшою користю для себе, а в результаті маємо шлейф старих боргів. 

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-