55 років тому київське

55 років тому київське "Динамо" вперше стало чемпіоном

Укрінформ
У понеділок, 17 жовтня, виповнюється 55 років з дня, коли футболісти київського "Динамо" вперше завоювали золоті медалі чемпіонів колишнього Союзу.

З тих пір провідний український клуб став рекордсменів за чемпіонськими званнями у Союзі (13 разів) і в незалежній Україні (15), повідомляє офіційний сайт ФК "Динамо" (Київ). 

Чемпіонство "Динамо" 1961 року стало справжньою сенсацією, оскільки вперше "золото" виграла не московська команда. Одним із творців перемоги став 24-річний хавбек Андрій Біба, який нині зазначив, що це був успіх на кшталт подвигу.

"Так, це був справжній героїчний подвиг нашої команди. Тим більше, пройшло досить мало часу з того моменту, кінця 1959 року, коли був узятий курс на омолодження складу. Ті ж Коман, Фомін, Грамматікопуло, Терентьєв вже були близькі до завершення кар'єри, і потрібно було вливати нову кров. Тренер В'ячеслав Соловйов мав дух переможця і перше, що зробив, очоливши "Динамо", - змусив хлопців повірити в себе, зрозуміти, що ми такі ж гравці, як у московських командах, і нічим не гірше за них . Два роки знадобилося В'ячеславу Дмитровичу, щоб переконати нас у цьому, щоб молоді хлопці змужніли. Чемпіонат 1960 року був своєрідною репетицією ("Динамо" виграло попередню підгрупу, але на фінальному етапі посіло друге місце, поступившись московському "Торпедо" лише трьома очками. - Прим.ред.), а 1961 рік став нашою "зоряною годиною", - розповів Біба.

До складу чемпіонської команди 1961 року входили: Олег Макаров, Леонід Клюєв, Микола Кольцов, Анатолій Сучков, Віктор Щегольков, Віталій Щербаков, Володимир Єрохін, Віктор Пестряков, Йожеф Сабо, Юрій Войнов, Андрій Біба, Володимир Ануфрієнко, Василь Турянчик, Володимир Сорокін, Валерій Верігін, Віктор Серебряников, Валерій Лобановський, Олег Базилевич, Віктор Каневський, Валентин Трояновський, Микола Каштанов, Ігор Зайцев.

Тренували "Динамо" В'ячеслав Соловйов, Михайло Коман та Віктор Терентьєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-