П'ять путівок до фіналу чемпіонату України розіграють 10 гросмейстерів

П'ять путівок до фіналу чемпіонату України розіграють 10 гросмейстерів

Укрінформ
У Кремечуку стартував півфінал чемпіонату України з шахів серед чоловіків.

За п'ять місць до фіналу боротимуться 92 учасники, серед них 10 гросмейстерів. Починаючи з 2011 року, коли до керма Федерації шахів України став Віктор Капустін, чемпіонати країни стали насправді сильними змаганнями.

За цей час в них брали участь усі найсильніші гросмейстери країни: Василь Іванчук, Руслан, Пономарьов, Павло Ельянов, Антон Коробов, Юрій Криворучко та інші.

Цього року наші найсильніші гравці не змогли зіграти в чемпіонаті. Отож, в Рівному ми не побачимо Ельянова, Іванчука, Пономарьова та Криворучка. Проте шістка допущених до фіналу виглядає дуже солідно: Антон Коробов, Олександр Арещенко, Захар Єфименко, Олександр Мойсеєнко і Мартин Кравців. А також чемпіон України минулого року Андрій Волокитін. Ще одне місце буде віддано номінанту президента ФШУ.

Фінал чемпіонату України стартує 7 грудня.

Ось чому значення півфіналу теж виросло. Звичайно, багато сильних шахістів хочуть пробитися до фіналу. Адже чемпіонат України може стати трампліном до подальших успіхів. Саме так сталося з Юрієм Криворучком, який вперше зіграв в чемпіонаті України у 2011 році зовсім маловідомим шахістом. А за цей час Юрій став один із провідних гравців світу.

Чому півфінал пройде саме у Кременчуку? Власне, навіть не в самому місті, а в селі Омельнику, в оздоровчому профілакторію. А це тому, що така солідна організація, як "Укртатнафта" стала спонсором змагання.

Що ж, проведення змагань у таких місцях має свої плюси. Можна сподіватися, що ніщо не відволікатиме шахістів від творчості. А директор турніру Григорій Щербов та оргкомітет створять найкращі умови для гри.

Головними претендентами на перемогу та вихід у фінал є гросмейстери: Михайло, Олексієнко (рейтинг - 2608), Олександр Ковчан (2588), Олександр Зубарєв (2525), переможець минулорічного півфіналу Валерій Невєров (2501), Володимир Сергєєв (2440) та інші. Рейтинг-фаворит турніру - міжнародний майстер Станіслав Богданович (2612), якому багато фахівців пророкують велике майбутнє. Привертає увагу також виступ жіночих гросмейстерів: Ольги Бабій (2358), Юлії Осьмак (2351) та Наталії Букси (2247).

В турнірі встановлено солідний призовий фонд - 80 тисяч гривень.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-