Як Кличку забути Ф’юрі і ефектно піти на пенсію

Як Кличку забути Ф’юрі і ефектно піти на пенсію

Аналітика
Укрінформ
Нашому уславленому боксерові треба прийняти надзвичайно важливе рішення, адекватно прорахувати свої можливості і - перемогти

Володимир Кличко опинився на роздоріжжі після «піруетів» явно неадекватного Тайсона Ф’юрі. Такого жаданого реваншу над британцем у нього на 99% вже не буде. А що робити далі він, схоже, ще не вирішив. Або почати по одному збирати чемпіонські пояси, або провести один яскравий і потужний завершальний бій.

Реванш з Ф’юрі відміняється. Що далі?

Тайсон Ф’юрі перейшов на новий рівень саморуйнування. Після новин про повторну відміну бою-реваншу з Кличком, завалений допінг-тест, кокаїн та депресію, британець встиг за кілька годин оголосити про завершення боксерської кар’єри та повернутися назад. Зрозуміло, що тепер з неадекватним Циганським Королем мало хто матиме справу. Втрата чемпіонських поясів для нього лише справа часу.  На новий бій з Ф’юрі годі сподіватись й українцю. Це марна трата часу, зусиль та репутації.

Усій команді Кличка треба добре думати над тим, що робити далі. Якщо раніше його головною метою було побити Ф’юрі і піти, то тепер повна невизначеність. Що краще – розпочати збирати чемпіонські пояси по одному чи довго і нудно домовлятися про один великий об’єднувальний бій, виграти його і на тлі перемоги дати дорогу молодим? Дилему необхідно вирішувати швидко, бо в світі професійного боксу усе змінюється блискавично.

Збирання поясів: довго, марудно, не гарантовано

Аби називатися абсолютним чемпіоном в професійному боксі потрібно зібрати титули в чотирьох головних версіях – WBC, WBA, IBF та WBO. У двох – WBA та WBO Володимир другий в списку претендентів. В них українцю домовитись про титульний бій найпростіше, зважаючи, що Ф’юрі тут пояси або втратить, або його чемпіонство «заморозять».  Скажімо, перший претендент у версії WBA кубинець Луїс Ортіс вже викликає Кличка на бій. Однак, там все заплутано. Згідно з попереднім контрактом Ортіс зобов’язаний битися з росіянином Олександром Устіновим, але кубинець усіляко уникає цього поєдинку.

У версії WBO пояс має відійти до молодого новозеландця Джозефа Паркера, після того як він на цих вихідних побив колишнього українця, а нині представника Німеччини Олександра Дмитренка. У Паркера також зобов’язання – його наступні бої проти Ентоні Джошуа з Великобританії та мексиканця Енді Руїса. Тож Кличку доведеться стояти в черзі більше півроку.

Найближчою до титулу для Володимира несподівано виявилась версія IBF, чий пояс в грудні 2015-го Ф’юрі викинув в унітаз. Чемпіонство тут перейшло іншому британцю Ентоні Джошуа і той вже був готовий битися з Кличком. Втім втрутилось американське телебачення. У боксерів виявились контракти з різними телеканалами США, а такі протиріччя відразу не вирішуються. От і виходить, що в листопаді Джошуа зійдеться з вищезгаданим Паркером, а хто стане суперником Кличка в грудні в Гамбурзі ще вирішують. Наразі пишуть про австралійця Лукаса Брауна. І це буде відверто проміжний бій. 

Вихід для Кличка: Один великий бій - і все

Далекою і близькою одночасно є остання версія – WBC. Чемпіон Діонтей Уайлдер зі США давно хотів помірятися силами з Кличком. Кажуть, він охолов до подібного мегафайту після поразки українця від Ф’юрі, але публічно ніколи не відмовлявся від поєдинку проти Доктора Стального молота. Головний претендент від WBC відомий росіянин Олександр Повєткін також спить і бачить свій бій-реванш з Володимиром.

Превага цієї версії в тому, що за Уайлдером і Повєткіним стоять реальні гроші. Щойно телебачення і промоутери вирішать, що бій Кличка проти американця чи росіянина це якісний товар, перемовини почнуться. Саме перемога над Уайлдером чи Повєткіним і може стати гідним завершенням кар’єри для українця. Аби красиво піти, йому не потрібно влаштовувати гонитву за усіма поясами. Достатньо і одного яскравого переможного бою. Кличку вже 40 років і аби перемогти в усіх версіях знадобиться мінімум два роки. А на це українцю може не вистачити мотивації і здоров’я. 

Будемо відвертими, за останній рік до боксера Володимира Кличка втратили інтерес великі гравці професійного боксу. А це значить, що і телебачення - теж. І у вболівальників на перший план вийшли нові герої. Скажімо, українські шанувальники боксу куди більше говорять про Ломаченка і Усика. Боксерський світ хоче бачити нових чемпіонів і дуже сумнівно, що Кличко в свої 40 років, після річної перерви готовий здивувати усіх супервидовищем. Вчасно відійти – ось що має стати девізом Володимира на 2017 рік, бо немає нічого сумнішого за героя, що перетворюється на посміховисько.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-