Новим главою УЄФА став словенець Александер Чеферін

Новим главою УЄФА став словенець Александер Чеферін

Укрінформ
Керівника Футбольного союзу Словенії Александера Чеферіна обрано новим главою Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА).

Про це повідомляє Інтерфакс.

"На Позачерговому Конгресі УЄФА в Афінах Александер Чеферін обраний сьомим Президентом УЄФА і автоматично став віце-президентом ФІФА", - йдеться у повідомленні.

За підсумками голосування 48-річний словенський функціонер отримав від національних асоціацій УЄФА 42 голоси з 55 можливих. Другий кандидат Міхаель ван Прааг (Голландія) набрав 13 голосів.

З моменту заснування УЄФА в 1954 році пост президента займали Еббе Шварц (Данія), Густав Відеркер (Швейцарія), Артеміо Франкі (Італія), Жак Жорж (Франція), Леннарт Йоганссон (Швеція) і Мішель Платіні (Франція).

Чеферін народився 13 жовтня 1967 року в Любляні. Здобув вищу освіту в галузі юриспруденції в Люблінському університеті. Працював в сімейної адвокатській конторі, проявив інтерес до захисту прав професійних спортсменів і спортивних клубів. Пізніше перейняв у батька кермо влади і став директором фірми.

Діяльність Чеферін в словенському футболі почалася в 2005 році, коли він став співпрацювати з правлінням "Літії" - одного з провідних футзальних клубів країни. З 2005 року Чеферін складається в виконкомі аматорської команди "Любляна Лойерс", а в 2006-2011 роках був членом правління люблінської "Олімпії".

Крім словенського, Чеферін вільно володіє англійською та італійською. Одружений, має трьох дітей. У 2011 році обраний президентом Футбольної асоціації Словенії, а в лютому 2015-го переобраний на черговий чотирирічний термін. Крім цього, з 2011 року Чеферін займав пости другого і третього віце-голови Юридичного комітету УЄФА.

Пост керівника європейського футболу виявився вакантним після відсторонення від футбольної діяльності президента УЄФА француза Мішеля Платіні, якого звинуватили в причетності до корупції. Тепер Чеферін займе цю посаду на 2,5 року строку Платіні.

Як зазначає The Guardian, в ході передвиборної кампанії він спочатку провів серію зустрічей з представниками "маленьких" футбольних країн, а потім зміг заручитися підтримкою грандів: Італії, Німеччини, Франції. Крім того, про намір підтримати саме словенського кандидата заявляв глава Російського футбольного союзу Віталій Мутко.

Фото: AFP 2016/ ARIS MESSINIS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-