Українські шахісти - призери Олімпіади. Кубок Нони Гапринадашвілі - наш!

Українські шахісти - призери Олімпіади. Кубок Нони Гапринадашвілі - наш!

Укрінформ
Сьогодні у Баку закінчилася 42-а Всесвітня шахова Олімпіада. Вона принесла медалі українським шахістам. Чоловіки стали срібними призерами, жінки - бронзовими.

В останньому турі суперниками українців були словенці. Наші шахісти розгромили суперників з рахунком - 3,5:0,5. Перемогли Павло Ельянов та Антон Коробов (білими), а також Андрій Волокитін (чорними), унічию зіграв Руслан Пономароьов. Українці набрали 20 очок з 22-х, стільки ж виявилося й в американців, які обіграли збірну Канаду - 2,5:1,5. 

Після цього судді довго не могли підрахувати додаткові показники. За однією версією переможцями стали наші, за іншою - американці. І от остаточний вердикт: США - олімпійський чемпіон, українці - срібний призер. Виникає запитання, який розумник придумав такі додаткові показники, що їх комп'ютер має вираховувати півгодини, перш, ніж пересвідчитись, що все правильно…

Третє місце за збірною Росії. Цікаво, що цей колектив вже усьоме є рейтинг-фаворитом змагань, але жодного разу не став переможцем. Не допомогло й капітанство мультимільйонера Андрія Філатова.

Незважаючи на те, що українцям не вистачило до перемоги дещиці щастя, її виступ можна назвати блискучим. Десять командних перемог, серед них над збірними Росії та Китаю, відмінні індивідуальні результати. Ось як зіграли наші хлопці: Ельянов - 5 очок з 9-ти, Пономарьов - 4,5 з 8-ми, Юрій Криворучко - 6 з 9-ти, Коробов - 7 з 9-ти, Волокитін - 8,5 з 9-ти. Він не лише показав найкращий результат серед запасних, але й взагалі серед учасників Олімпіади. Тренери збірної - Олександр Сулипа та Мартин Кравців.

Жіноча команда в останньому турі обіграла збірну Болгарії. Лідер нашої збірної Анна Музичук білими розібралася із екс-чемпіонкою світу Антоанетою Стефановою. А інша Анна - Ушеніна чорними взяла гору на четвертій шахівниці. Додамо, мали великі шанси на успіх також і Наталія Жукова та Марія Музичук. На жаль, вони не змогли реалізувати великої переваги - нічиї. У підсумку матч закінчився з рахунком 3:1 на користь українок. А китаянки підтвердили свій високий клас і обіграли росіянок - 2,5:1,5.

Підсумки турніру: 1. Китай - 20 очок з 22-х, 2. Польща - 17, 3.Україна - 17. Ми поступилися полячкам за додатковими показниками. 

А от індивідуальні результати наших шахісток: Анна Музичук - 7,5 з 10-ти. Це найкращий результат на першій шахівниці, вищий, ніж у чемпіонки світу Хоу Іфань та інших сильних шахісток. Марія Музичук - 6,5 з 10-ти, Жукова - 5 з 9-ти, Ушеніна - 6,5 з 9-ти, Інна Гапоненко - 5 з 6-ти. Тренери - Михайло Бродський та Олександр Ковчан.

А на закінчення скажемо, що Кубок Нони Гаприндашвілі (неофіційний залік), який видають країні, яка показала найкращий підсумок за сумою виступів чоловіків та жінок, здобула саме Україна - 37 очок з 44-х. Американці відстали на очко. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-