Всесвітня шахова Олімпіада. Українці зберігають шанси на

Всесвітня шахова Олімпіада. Українці зберігають шанси на "золото"

Укрінформ
У передостанньому, десятому, турі Всесвітньої шахової Олімпіади в Баку (Азербайджан) українські збірні зіграли по-різному.

Як завжди, на висоті виявилися чоловіки. Їх суперником була міцна збірна Чехії, яка, наприклад, зіграла унічию з американцями.

Певний час ситуація в цьому матчі викликала певні занепокоєння. На четвертій шахівниці грав Андрій Волокитін проти Властиміла Бабули. Зазвичай, після дебюту у Андрія білими завжди є велика перевага, особливо, у сиціліанському захисті. Та цього разу в англійській атаці Андрій необережно взяв пішака і розкрив лінію напроти свого короля. Це дало змогу суперникові захопити ініціативу. І, хто знає, щоб трапилося, якби Бабула знайшов точний хід. Але чеський гросмейстер пішов конем не в той бік, це дало змогу білим пожертвувати якість, а зрештою перехопити ініціативу. Вже в ендшпілі Волокитін створив прохідні пішаки на ферзевому фланзі, які й вирішили долю партії на його користь.

Лідер команди Павло Ельянов підтвердив свої відмінні знання італійської партії. В цьому дебюті йому чорними вдалося переграти чеського "семисотника" Давида Навару. В міттельшпілі Павло перехопив ініціативу й чітко довів партію до перемоги.

Руслан Пономарьов не зміг білими подолати Віктора Лазничку. Захист Каро-Канн у виконанні чеха виявився надійною зброєю - нічия. Юрій Криворучко чорним чітко зрівняв гру проти Здинека Храчека і теж підписав мир. Загальний рахунок матчу - 3:1.

Американці подолали збірну Грузії - 2,5:1,5, а росіяни зіграли унічию з індійською збірною. На першій шахівниці Пентала Харікрішна подолав претендента на корону Сергія Карякіна. Відреваншувався Володимир Крамник. Після 10-го туру лідирують збірні США та України - по 18 очок, 16 пунктів - у росіян.

В останньому турі, який вирішить долю медалей Україна зустрінеться із Словенією, а США - з Канадою.

На жаль, наших жінок знову спіткала відносна невдача, яка остаточно позбавила їх шансів на "золото". У двобої з командою Індії сестри Музичук зіграли унічию. Анна чорними - з Харікою Дронавалі, а Марія білими - з Роут Падміні. Упевнену перемогу здобула білими Анна Ушеніна. А от Наталію Жукову підвела установка грати чорними на виграш. Вона знову обрала індійський захист проти Тані Садчев. Наталія дістала чудову позицію, близьку до виграшної, але раптом почала помилятися, і ситуація кардинально змінилася. Після цієї поразки рахунок став 2:2.

Китаянки обіграли збірну Польщі - 2,5:1,5, з таким же рахунком росіянки подолали грузинок. Перед останнім туром попереду Китай - 18, у Росії - 16, у України, Польщі, Індії, Угорщини, США та Болгарії - по 15 очок.

В останньому, 11-у раунді українки грають з болгарками, а збірна Росії зустрінеться з китаянками. Отож, наші дівчата зберігають шанси навіть на друге місце, але не все залежить від них…

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-