Всесвітня шахова Олімпіада. Українці повертаються у лідери

Всесвітня шахова Олімпіада. Українці повертаються у лідери

Укрінформ
Пройшло трохи більше години після початку восьмого туру на 42-ій Всесвітній шаховій Олімпіаді в Баку, як обидві наші команди вже "горіли".

У чоловіків позиція Руслана Пономарьова, який грав чорними проти грузинського гросмейстера Баадура Джобави, була вже близькою до безнадійної. Причому одразу після дебюту шанси Руслана виглядали аж ніяк не гіршими, але пара безтурботних ходів, і Джобава дістав шалену атаку. А він не з тих шахістів, кого треба двічі запрошувати нападати. Словом, Пономарьову так і не вдалося врятувати партію. Що ж, бувають дні, коли і в найсильніших шахістів гра не іде…

Це ж стосується і Марії Музичук. Неймовірно, як вона білими переплутала сторінки у добре відомому класичному варіанті староіндійського захисту проти угорки Лазарне Сідонії. Після цього Марія змушена була віддати якість, а потім довго і безуспішно чинила опір.

Але товариші Руслана взялися до діла. Юрій Криворучко білими дістав перевагу у захисті Філідора проти Михаела Мчедлішвілі. Але одного момент його суперник міг зрівняти гру контрударом у центрі. Але коли Михаел пройшов повз цю можливість, Юрій вже чітко нарощував перевагу і переконливо довів партію до переможного кінця. Антон Коробов чорними дістав непогану позицію проти Левана Панцулая, хоча нічого особливо він не мав. Та поступово переграв суперника, виграв пішака, потім другого і в затяжному закінченні неквапливо довів партію до перемоги.

Спочатку позиція Андрія Волокитіна, який грав білими з Тамазом Гелашвілі, була перспективною. Але після помилки Андрія зустріч перейшла в абсолютно рівне турове закінчення. Та, коли Тамаз побачив, що його команда програє, він став необгрунтовано грати на виграш. А це завжди карається, Волокитін чітко провів ендшпіль, переміг і встановив остаточний підсумок матчу - 3:1 на користь наших шахістів. Результат Волокитіна вражає: поки що на його рахунку - 6,5 очка з 7.

У принциповому матчі лідерів Росія - США було зафіксовано нічию - 2:2. Можна вважати її на користь українською збірної, яка наздогнала американців і випередила росіян. Унічию зіграли Сергій Карякін та Фабіо Каруана, Хікару Накамура та Володимир Крамник. Веслі Со чорними переміг росіянина Яна Непомнящего, який мав до цього 7 очок із семи. І Олександр Грищук відреваншувався теж чорними проти Рея Робсона.

Після восьмого туру попереду збірні США, України та Індії - по 14 очок з 16. На очко менше у збірних Росії, Азербайджану та Норвегії на чолі з чемпіоном світу Магнусом Карлсеном. Сьогодні українські шахісти протистоятимуть сильній збірній Індії, за яку не грає екс-чемпіон світу Віші Ананд, але все одне її потенціал є досить великим.

А от у наших жінок все сталося не так добре, як у чоловіків. Анна Музичук чорними швидко зробила нічию у захисті Грюнфельда проти угорської шахістки в’єтнамського походження Хоанг. Наталія Жукова теж чорними з усіх сил намагалася переграти Петру Папп, та на шостій годині гри змушена була змиритися з нічиєю. І лише Інна Гапоненко філігранно провела слоновий ендшпіль і взяла гору над Тіцією Гара. Отож, рахунок матчу 2:2. Це робить примарними шанси українок на "золото", хоча на медалі іншої проби наші зберігають непогані шанси.

Після 8 туру попереду Китай та США - по 14 очок, на очко відстають Польща та Ізраїль, по 13 очок мають Україна, Росія та ще шість команд. Сьогодні нашими суперницями будуть шахістки з Азербайджану.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-