Всесвітня шахова Олімпіада. Нелегкі іспити сьомого туру

Всесвітня шахова Олімпіада. Нелегкі іспити сьомого туру

Укрінформ
Сьомий раунд 42-ої Всесвітньої шахової Олімпіади виявився проблемним для українських збірних. Але, якщо чоловіки врешті решт виправили ситуацію, то жінки вперше поступилися.

Суперниками чоловічої збірної були канадійскі шахісти. Після таких грандів, з якими грали українці, здавалося, на нас чекає легка прогулянка. На жаль, її не вийшло. На першій шахівниці Павло Ельянов грав білими з Євгеном Барєєвим. Останній знаний як російський шахіст, навіть обіймав високі пости у Федерації, та кілька років тому переїхав до Канади і очолив збірну цієї країни.

Мабуть, Ельянов ще не відійшов від шоку, якого пережив попереднього дня. Принаймні, після дебюту він дістав перспективну позицію, обміняв фігуру на чотири пішаки. Але раптом заграв не найкращим чином. Поступово він втратив один за одним три піхотинці й змушений був скласти зброю.

Юрій Криворучко чорними зіграв унічию з перспективним молодим шахістом Антоном Ковальовим. Блискуче провів свою партію білими Антон Коробов. Хоча одразу після дебюту на шахівниці виник ендшпіль, це не допомогло його супернику. Антон розхитав устої чорних, а потім пожав плоди - перемога у відмінному стилі.

Отож, все вирішувалося на четвертій шахівниці. Наш Андрій Волокитін чорними боровся за перемогу. Йому вдалося переграти свого суперника буквально на нюансах. Андрій скористався у закінчені активністю своїх фігур. Тура білих була прикута до першої горизонталі, їхній король опинився у коробочці, й вони склали зброю. Отож, 2,5:1,5 - нелегка перемога українців.

Після сьомого туру попереду: США - 13 очок з 14, Україна, Росія, Грузія, Індія, Англія та Латвія мають по 12 очок. Українці змагатимуться сьогодні із збірною Грузії.

Жінки грали з китаянками. На перших шахівницях сестри Музичук протистояли двом найліпшим за рейтингом шахісткам - чемпіонці світу Хоу Іфань та Ю Венью. Анна Музичук, яка на цій Олімпіаді демонструє дуже потужну гру, не виявила ніякої боязкості проти чемпіонки світу. Чорними вона обрала варіант Свешникова сіціліанського захисту. Анна зрівняла гру, а всі спроби Хоу захопити ініціативу упевнено парирувала - нічия.

Марія Музичук дістала білими невелику, але стабільну перевагу проти Ю. Проте її виявилося не досить, щоб претендувати на виграш - теж мирний результат. А от Наталія Жукова чорними налаштувалася на гостру боротьбу, обравши індійський початок. На жаль, її суперниця Тан відмінно провела цю зустріч і перемогла.

Намагалася врятувати матч Анна Ушеніна, у якої були білі фігури проти Гуо Кі. Всю партію у Анни була позиційна перевага, та перетворити її у повноцінне очко їй не вдалося. Молода китайська шахістка захищалася холоднокровно і точно. У підсумку нічия. А в матчі перемогли представниці Піднебесної - 2,5:1,5.

Після 7 туру попереду Китай, Росія та ще три команди - 12 очок. У збірної України - на очко менше. Сьогодні наші шахістки гратимуть з угорською командою.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-