Всесвітня шахова Олімпіада. Драматичний перебіг подій привів українців до невдач

Всесвітня шахова Олімпіада. Драматичний перебіг подій привів українців до невдач

Укрінформ
Після вихідного дня на 42-ій Всесвітній шаховій Олімпіаді в Баку українські шахові команди провели неймовірні за драматизмом двобої.

Особливо зашкалювала нервова напруга в матчі жінок. Ще б пак! Українські дівчата грали з росіянками, чинними олімпійськими чемпіонками.

Одразу скажу, що рахунок матчу міг бути різним. При великій удачі - 3,5:0,5 на нашу користь, при нормальному розвитку подій - 3:1, а насправді закінчився з рахунком 2:2. Тому цей, взагалі то, прийнятний результат, сприймається як велика невдача. Але все по порядку.

Єдина партія, яка розвивалася і закінчилася закономірно - це була зустріч лідерів - нашої Анни Музичук та росіянки Олександри Костенюк. Ще з дебюту Анна білими захопила ініціативу, її суперниця дозволила білим створити сильний центр та далі грала невпевнено. Українка перевела партію у значно ліпше закінчення й продемонструвала філігранну техніку. У підсумку заслужена перемога.

Що трапилося у партії росіянки Валентини Гуніної та нашої Марії Музичук навіть важко збагнути. Чорними Марічка у захисті Грюнфельда дістала відмінну позицію. Вона слідувала за партією другого тренера жіночої команди - гросмейстера Олександра Ковчана, який місяць тому здобув перемогу в цьому варіанті.

Очевидно, Валентина була не настільки добре підготована, але прагнула лише перемоги. Вона необачно йшла уперед, та невдовзі втратила кілька пішаків. До того ж, її король лишився без прикриття. Здавалося б, ще кілька ходів і росіянка капітулює. Можливо, Музичук не треба було триматися за матеріальну перевагу, яка вже була надмірно великою - чотири пішаки. Їй треба була спробувати сховати свого короля. Але в обопільному цейтноті львів’янка помилилася і дозволила суперниці оголосити вічний шах.

Одеситка Наталія Жукова білими переграла молоду зірку російських шахів Олександру Гарячкіну. Здавалося, все йшло до перемоги Жукової, мала зайвого піхотинця, але несподівано вона прогавила пішака, позиція зрівнялася, і партія закінчилася унічию.

Останньою закінчилась зустріч на четвертій шахівниці. Росіянка Ольга Гиря грала з нашою Анною Ушеніною. Діставши чорними непогану позицію після дебюту, Анна допустила страшну атаку на свого короля. Все йшло до того, що білі дадуть мат або виграють матеріал. Та українка героїчно оборонялася, а потім, скориставшись із помилки суперниці зрівняла гру. До того ж, пройшов перший контроль.

І тут Ушеніна, мабуть, розслабилася. Вона почала помилятися раз по раз. А Гиря навпаки грала дуже точно. І після п’яти годин боротьби Ольга здобула перемогу в партії й зрівняла рахунок у матчі - 2:2. Щоправда, китаянки не змогли обіграти румунок - нічия - 2:2. І після шостого туру лідирують українки та росіянки - по 11 очок з 12. На очко відстають китаянки та ще шість команд.

Сьогодні українським дівчатам доведеться грати проти збірною Китаю. Не дуже вдалий жереб після вчорашнього драматичного матчу…

А українські чоловіки грали з грізною американською збірною. Після дебюту, здавалося, що шанси нашої команди аж ніяк не гірші. Руслан Пономарьов і Антон Коробов білими мали, хоча і незначну, але стабільну перевагу проти Хікару Накамури та Семюеля Шенкланда. А Павло Ельянов та Юрій Криворучко упевнено зрівняли гру чорними відповідно з Фабіано Каруаною та Веслі Со.

Невдовзі визначилися перші результати. Унічию зіграли Пономарьов, Коробов, а, трохи згодом, і Криворучко. Позиція ж Павла стала помітно погіршуватися. Нагадаємо, що це вже третя партія Каруани з Ельяновим. І усі вони проходили за однаковим сценарієм. Українець упевнено розігрував дебют, діставав рівні шанси, а потім, ближче до контролю, починав помилятися.

На жаль, так сталося і цього разу. Коли Каруана дістав невеличку перевагу, він заграв у бісову силу, Ельянов же - навпаки не виявив стійкості в обороні й програв. Цей результат став вирішальним - 2,5:1,5 - на користь американців.

Збірна Індії переграла голландців з таким же рахунком і вийшла в лідери - 12 очок з 12. На очко відстають американці. Україна, Китай, Росія та ще сім команд мають по 10 очок. Проте, нагадаємо, що українці пройшли вже трьох фаворитів. А наші головні конкуренти між собою ще не грали.

Сьогодні українська збірна зустрічається з канадійцями, і ми розраховуємо на успіх…

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-