Українські збірні синхронно перемагають суперників на шаховій Олімпіаді

Українські збірні синхронно перемагають суперників на шаховій Олімпіаді

Укрінформ
Другий тур 42-ої Всесвітньої шахової Олімпіади виявився доволі вдалим для українських команд. Вони розгромили своїх суперників з Албанії та Молдови з однаковим рахунком - 3,5:0,5. Хоча цього разу противники були явно сильнішими за наших стартових опонентів.

У чоловіків уперше вступив у бій лідер команди - харків’янин Павло Ельянов. Чорними він грав проти єдиного гросмейстера у складі суперників - Дервіші. У відповідь на хід 1.е2-е4 він обрав захист Каро-Канн. Шахісти розіграли основний варіант цього дебюту. Павло досить швидко зрівняв гру й налаштувався на тривалу боротьбу. Після серії розмінів партія перейшла до такого собі міттельшпіля-ендшпіля, де фігур лишилося мало, але вони несли загрози ворожому королю.

Саме різниця у розташуванні монархів схилила шальки терезів на бік чорних. У результаті український лідер полонив білого короля. Щоправда, на цей момент товариші Ельянова завершили свої партії.

Упевнено переграв суперника Антон Коробов, який теж мав чорні фігури. На шахівниці виникло слонове закінчення, де вирішальну роль зіграв зайвий пішак Антона, до того ж ще прохідний.

Андрій Волокитін, хоча і не здобув білими перевагу в іспанській партії, проте в подальшій боротьбі скористався з помилок свого суперника. Той ще трохи намагався чинити опір в позиції без фігури, та потім схаменувся і зупинив годинник.

Найдраматичнішим виявився двобій Юрія Криворучка у французькому захисті. Юрій пожертвував свого пішака, натомість тура суперника надовго була виключена із боротьби. Львів’янин пройшов повз можливість відіграти пішака й, можливо, даремно. Після тактичної перепалки виявилося, що шанси сторін урівноважилися, й було зафіксовано нічию. Отож, загальний рахунок - 3,5:0,5 на користь української команди.

У жінок першою відзначилася Наталія Жукова. Вона чорними грала дуже ініціативно і добре скористалася з помилок Світлани Петренко з Молдови. Білі навіть не змогли зробити рокіровку, й її король потрапив під нищівну атаку.

Потім свій внесок зробила Анна Ушеніна, яка білими упевнено забрала, отруєного на вигляд пішака. Чорні, які сподівались виграти якість, насправді лишилися з турою за дві фігури. Анна без проблем довела партію до перемоги. 

Найдовше тривала партія Інни Гапоненко. Чорними вона переграла свою опонентку й навіть виграла пішака. Проте, здавалося, що слоновий ендшпіль чорним важко буде виграти. Але за допомогою суперниці звитяга прийшла несподівано швидко.

Вельми хвилюючим виявився двобій Анни Музичук, яка очолює нашу збірну. В англійському початку Анні білими не вдалося досягнути переваги. Але у бажанні будь що досягнути перемогу, старша Музичук перегнула палицю. У підсумку її позиція стала програшною. Але авторитет Ані, мабуть, вплинув на суперницю, і шахістки в обопільному цейтноті погодилися на нічию.

В інших матчах чоловічого турніру сенсацій не було, усі фаворити переконливо взяли гору. А от у жінок сталася перша сенсація: грузинські шахістки поступилися збірній Філіппін - 1,5:2,5. З інших цікавих подій відзначимо, що вперше на Олімпіаді зіграв чемпіон світу Магнус Карлсен, який очолює збірну Норвегії. Він дозволив собі невеличке шахове хуліганство, зігравши на першому ході 1.е2-е3. Та зрештою подолав свого недосвідченого суперника.

Сьогодні, у третьому турі в українських колективів - серйозні суперники. Чоловіки грають з німецькою збірною, а жінки - з американками. Та все ж чекаємо від наших тільки перемог.

Петро Марусенко міжнародний майстер, тренер ФІДЕ; Дмитро Шевченко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-