Шахова Олімпіада. Чому не гратиме Іванчук

Шахова Олімпіада. Чому не гратиме Іванчук

Укрінформ
У столиці Азербайджану Баку сьогодні розпочнеться Всесвітня шахова Олімпіада. Перед її початком кореспонденти Укрінформу зустрілися з тренерами та гравцями чоловічої та жіночої збірних України.

Найбільше ми хотіли з'ясувати у капітана чоловічої команди, гросмейстера Олександра Сулипи, чому не гратиме Василь Іванчук.

- Тут є кілька причин. Василь виявився не готовим до змагання, він сам зазначив, що не готовий функціонально і попросив, щоб його звільнили від участі. Але він дзвонив, привітав усіх учасників команди.  Іванчук дуже засмучений останніми своїми результатами. І він боявся, що на Олімпіаді може зіграти не найкращим чином. Нам колись треба починати без Василя Михайловича.

- Але ж можна сподіватися, що Василь ще повернеться і гратиме принаймні років двадцять.

- Як Корчной… Це абсолютно не виключено.

- В чому ви вважаєте переваги нашої команди?

- Перш за все, це великий досвід. Лише для Антона Коробова - це друга Олімпіада. Ми нікого не боїмось, у нас немає жодного тремтіння. На нашій стороні - психологія переможців. 

Лідер команди Павло Ельянов теж сповнений оптимізму.

- Завжди приємно грати за збірну, - підкреслив Павло. - У нас склад трохи оновлений. Для мене зайвий виклик, що буду лідером збірної, гратиму на першій шахівниці. Мені буде цікаво примірити на себе нову роль. Хоча я багато грав на Олімпіадах, але жодного разу - на першій шахівниці.

- У Вас було на початку року кілька невдалих турнірів. Чи зробили Ви роботу над помилками?

- Усе наше життя - це, так чи інакше, робота над помилками. І не лише в шахах. Завжди прагну зробити якісь висновки. Усі невдачі лишають велику поживу для роздумів. Раніше принаймні мені вдавалося після кроку назад робити два кроки уперед. Сподіваюсь що і цього разу так воно і вийде.

- Треба зауважити, що раніше ваші кроки назад були трохи далі, ніж зараз.

- Це - правда. Раніше амплітуда доходила до втрати 70 пунктів.

- Як Ви оцінюєте підготовку команди?

- Важко сказати. Шахи все ж таки - індивідуальний вид спорту. Кожен готується сам по собі.

- Але яка в такому випадку міра згуртованості нашої команди?

- У нас в команді завжди панує чудова атмосфера.

Антон Коробов, учасник команди: 

- Цього разу ми перший раз за всі роки Незалежності гратимемо без лідера, Василя Іванчука. І ми всі як діти осиротіли без батька. Тобто ми можемо і в халепу вскочити, а можемо і виблиснути, скинувши ці пута психологічного тиску. Командний дух у нас присутній.  

- Кого вважаєте найнебезпечнішими конкурентами?

- Для нас дуже небезпечні команди Китаю, Росії та США. Але важливіше інше: наскільки ми для них будемо небезпечні. Головне дожити до матчів з головними конкурентами і не оступитися раніше.

Михайло Бродський, головний тренер жіночої збірної України.

- Традиційно сильні чотири колективи: Китай, Україна, Росія та Грузія. Китай чисто математично є абсолютним фаворитом, але це ще не про що не говорить. Адже за останні десять років китаянки жодного разу не вигравали Олімпіаду. У них виділяється чемпіонка світу Хоу Іфань, проте дві останні шахістки не такі сильні. Росія послаблена відсутністю Катерини Лагно.

- Можна сказати, що й Україна послаблена відсутністю Катерини Лагно. 

- Це так.

15-та чемпіонка світу Марія Музичук останній місяць не грала в шахи. 

- В якій формі Ви перебуваєте?

- Я це визначаю одразу після першої партії.

Отож, сьогодні о 14-ій годині за Києвом наші дівчата та хлопці розпочнуть в Баку боротьбу за медалі.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ, Дмитро Шевченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-