Новачкам щастить, або Рулетка під назвою «Шевченко»

Новачкам щастить, або Рулетка під назвою «Шевченко»

Аналітика
Укрінформ
Національну збірну України з футболу втягнули у ризиковану гру. Чи справдиться експеримент?

Футбольна збірна України 5 вересня стартує у відбірному турнірі чемпіонату світу 2018 року. Розпочинаємо ми проти сильної як ніколи Ісландії, і розпочинаємо на тлі призначення головним тренером Андрія Шевченка. Це призначення виглядає сьогодні чим завгодно (кумівством, експериментом, відчаєм), тільки не виваженим кроком федерації. А отже і результати можуть бути будь-якими. Від катастрофи до народження найкращої збірної в історії.

Вболівальники проти Шевченка

Призначення Андрія Шевченка головним тренером збірної зустріли майже вороже. Дорікали йому усім на світі: і тренерського досвіду немає, і зарекомендував себе Шевченко як фігура несамостійна. Мовляв, раніше за ним стояли політичні ляльководи, які експлуатували зірковий імідж Шеви і, як правило, підставляли його. Згадаймо, хоча б провальні вибори 2012 року в проекті Наталії Королевської. А тепер за Шевченко стоїть його кум, президент ФФУ Андрій Павелко. Саме він пропхнув кандидатуру Андрія спочатку в штаб Михайла Фоменка на Євро-2016, а згодом - в головні тренери збірної.

Отож, стартовий капітал Шевченка на тренерському містку «синьо-жовтих» з самого початку був мінусовий. Вболівальників бісило те, що збірну віддали людині, яка сама ще не впевнена у бажанні робити тренерську кар’єру. Минуле класного гравця Шевченка не обов’язково мало трансформуватися у майбутнє успішного тренера. Швидше навпаки, є багато прикладів коли зіркові у недалекому минулому футболісти провалювали роботу в національній збірній: Марко Ван Бастен, Христо Стоїчков, Роберто Донадоні та навіть сам Дієго Марадона розчаровували у якості тренерів національних команд. Одним словом, усі застигли в очікуванні нових неприємностей від збірної України.

Потужний штаб та перші кроки

Коли початкове спонтанне неприйняття зійшло, усі почали з цікавістю спостерігати за першими кроками нового головного тренера збірної. Те, що Шевченко взяв собі у помічники іноземців, швидше сподобалось. Рауль Ріанчо зарекомендував себе як вдумливий співавтор чемпіонського «Динамо». Сергій Ребров не приховував, що багато чому навчився у іспанця. З позитивними рекомендаціями приїхали в Україну італійські асистенти Мауро Тассотті та Андреа Мальдера. Останній вважається дуже талановитим аналітиком.

Окрім іноземців у команді Шевченка сьогодні є ще дві потужні тіньові фігури. Мирон Маркевич очолив у ФФУ комітет збірних, а Євген Красников став спортивним директором збірної. Вочевидь, їх роль не обмежиться формальними порадами. Той же Маркевич здатен влагоджувати конфлікти, а Красников має допомогти в натуралізації кількох бразильців (Марлос, Мораес).  Щоправда, сам Шевченко про натуралізованих збірників говорить прохолодно. Побачимо, як змінитись його тон після можливих невдач і критики.

До речі, стосовно критики. Новий тренер оперативно провів дві закриті зустрічі з журналістами та лідерами ультрас. Їх тема була прогнозованою: збірну потрібно любити, гравців поважати, а тренерів не сварити. Такий же був лейтмотив і нещодавнього відкритого тренування та першої прес-конференції. Шевченко говорив очевидні речі: про вихід на ЧС-2018, повернення довіри вболівальників, гарну атмосферу та шанс для молоді.

Прем’єра від Шевченка: інтриги та проблеми  

Атмосфера та нові обличчя це все добре. Але скепсис до Шевченка щезне лише після перемог. Саме за результат зараз найбільш тривожно. Ми розпочинаємо відбірну кампанію на ЧС-2018 5 вересня в Києві проти Ісландії. При цьому ісландці після своїх подвигів на Євро-2016 вважаються фаворитами, а у нас трибуни «Олімпійського» будуть порожніми. Це покарання від ФІФА за старі гріхи фанатів у відборі на ЧС-2014. Порожній стадіон - не кращий антураж для дебюту. Особливо, коли повно ще й ігрових та кадрових проблем.

На матч з ісландцями Шевченко викликав відразу 32-х футболістів! Таку масовість він пояснив бажанням переглянути якомога більше кандидатів, провести «двохсторонки», надихнути дебютантів (Ксьонз, Юрченко, Баланюк, Довбик). Процес омолодження та перебудови відбуватиметься за бойових умов відбору, тому кредит на помилки у Шевченко обмежений. В 2016-у Україна ще гратиме на виїзді проти Туреччини та вдома проти темної конячки Косово і достатньо сильної Фінляндії. Бажано набрати в них максимум очок. 

Що стосується матчу з Ісландією, то штабу Шевченко необхідно спочатку приводити до тями лідерів. Ярмоленко, Коноплянка, Зозуля зараз в поганій формі з різних причин. А ще треба вигадати якісь креативні ходи, аби подолати три лінії ісландської оборони. Новому штабу збірної саме час нас здивувати і зробити ставку на нові фішки – Зінченка, Коваленка, Юрченка, Безуса.

«Синьо-жовті» на чолі з Шевченком розпочинають гру в рулетку, де на кону престиж та путівка на ЧС-2018. Кажуть, що новачкам щастить.

Святослав Василик

                    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-