Свято в Ріо, Україна в масовці. Підсумки Олімпіади-2016

Свято в Ріо, Україна в масовці. Підсумки Олімпіади-2016

Укрінформ
Олімпіада в Ріо стала найбільш невдалою для України з часів незалежності. Провал називають прогнозованим, але це не катастрофа.

Український спорт має ресурс для відновлення. Насамперед, ресурс людський. Що стосується загального підсумку, то попри усі проблеми, Бразилія провела чудову Олімпіаду. Так, були негаразди організаційні та кримінальні інциденти, але Ігри-2016 залишаться в пам’яті через спортивні успіхи.

Падіння в третій десяток

В Ріо Україна продемонструвала свій найгірший результат на літніх Олімпіадах. Лише дві золоті медалі і всього 11 нагород. Найменше «золота» (три) у нас було в Сіднеї-2000, а найменший загальний результат (19 медалей) ми показали в Лондоні-2012. У підсумку в медальному заліку Ріо-2016 Україна посіла 31-е місце. Ми поступились Хорватії, Ірану, Колумбії. Натомість виступили краще за Азербайджан, Туреччину і Бахрейн, які витратили мільйони на натуралізацію потенційних призерів Ігор.

Українськими героями Ріо-2016 очікувано стали Олег Верняєв, Юрій Чебан, Ольга Харлан. Ніяких подвигів. Вони просто на совість зробили свою роботу. Так само як і Ганна Різатдінова, Жан Беленюк, Богдан Бондаренко. Приємними несподіванками стали хіба що нагороди Павла Тимощенка і Сергія Куліша. В іншому або запланований мінімум, або розчарування. Більше за всіх засмутили борці, дзюдоїсти, боксери. Персонально боляче за плавця Андрія Говорова, який мав брати «золото» на 50 м вільним стилем.

Зараз, за гарячими слідами, не варто писати про якусь катастрофу. Це емоції і популізм. Наш підсумок в Ріо – це реальний стан справ в українському спорті. Він, як і вся країна, переживає глибоку кризу. Бракує фінансування, тренувальних баз (30% залишилось в Криму), сучасної фармакології і головне, спеціалістів, які продовжують тікати закордон. На жаль, в багатьох моментах винними були і самі спортсмени. Нам бракує психології переможців, ми програємо багато вирішальних поєдинків.

Фабрика чемпіонів проти сенсацій

Світ чекав від Ріо-2016 чергових спортивних див, перемог атлетів-Попелюшок чи команд-сенсацій. Втім, нічого подібного не сталося. Усі головні перемоги здобули або ж фаворити, або люди з широкого кола претендентів. Навіть поразка Майкла Фелпса на 100 м батерфляєм від Джозефа Скулінга з Сінгапура нікого не здивувала. Скулінг – знаний і сильний плавець. Так само поразки перших тенісних ракеток сприймались ледь не з нудьгою.

Фахівці стверджують, що в сучасному великому спорті більше немає місця для див і сенсацій. Сьогодні спорт – це швидше набір технологій, а не людський подвиг. Нині над майбутніми чемпіонами Олімпіади працюють десятки людей і машин, а до «золота» його ведуть мінімум три-чотири роки. Часи чемпіонів нізвідки закінчились остаточно.

Фелпс, Болт і решта зірок

Через багато років Ігри в Ріо пам’ятатимуть як останню Олімпіаду двох титанів спорту – Майкла Фелпса та Усейна Болта. На цих Іграх великі спортсмени сучасності довели власну велич перед тим, як поступово відійти в тінь.

Інтроверт Фелпс написав власну драматичну історію. Він повернувся в спорт, подолав проблеми з алкоголем, пекельною працею відновив форму, взяв в Ріо п’ять золотих медалей і показав світу нового Фелпса, який обіймається в басейні з дружиною та тримісячним сином. Натомість Болт знову влаштував карнавал. Десь у перервах між посмішками, обіймами та селфі він ще й вигравав «золото». За свято на біговій доріжці Болту навіть пробачили те, що він наплював на анонсований світовий рекорд на 200 м.

На рівні з головними героями виступили й інші зірки. В басейні царювали Кеті Ледекі і Катінка Хошсу, в гімнастичній залі не було рівних Сімоні Байлз, на велотреці панував Джейсон Кенні. Підтвердили свій статус Тедді Рінер, Мо Фара, Каорі Іте, Данута Козак. Саме суперзірковий Неймар зробив переможний удар у футбольному фіналі.

Злочинці не зіпсували Олімпіаду

Головне, чим лякали напередодні Ріо-2016, це вуличною злочинністю. В інструкції для гостей Олімпіади писали відкритим текстом: «Пильнуйте телефони та гаманці. Не блукайте нетрями (фавелами). Користуйтесь лише перевіреними таксі. Будьте обережні, в Ріо вас можуть вбити за кілька доларів». Дійсно, в перший тиждень Ігор майже щодня приходили новини кримінального змісту. Когось пограбували, у когось поцупили речі, а хтось просто потрапив під гарячу руку місцевих розбишак на пляжі.

Насправді ніякої хвилі злочинності в Ріо під час Олімпіади не було. Місто пильнувала армія, місцеві банди взяли тайм-аут, а більшість реальних потерпілих самі «нагуляли» неприємності. А дехто сам ці неприємності і спровокував. Як, наприклад, американські плавці на чолі з зірковим Райаном Лохте. Нетверезі спортсмени самі ледь не пограбували бензозаправку і лише поліція вгамувала гультяїв-янкі.

Олімпіада в Ріо вдалася, бо це Ріо!

Ігри-2016 вдалися. Олімпіада в Ріо-де-Жанейро увійде в історію як найатмосферніша та найщиріша. Бразильці на два тижні перемикнули цей прагматичний світ від грошей, політики, стресів та снобізму. Усі проблеми з побутом, транспортом і квитками, які були в перші дні, організатори вирішили. Або ж зробили вигляд, що вирішили, а решта світу закрила на це очі. На третій-четвертий день Ігор серйозних претензій вже ні в кого не було. А зелена вода в басейні для стрибків стала темою для жартів, а не скарг.

Красота, молодість і безтурботність Ріо стерла на цій Олімпіаді усі гострі кути. На трибунах панував такий позитив, що ліньки було свистіти навіть на адресу росіян, які  приїхали сюди з шлейфом допінгових гріхів. За винятком інциденту між дзюдоїстами з Єгипту та Ізраїлю, спорт в Ріо цілковито витіснив політику. І це головна перемога Ріо-2016.

Святослав Василик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-