Між кластерами Ріо – не рукою подати…

Між кластерами Ріо – не рукою подати…

Аналітика
Укрінформ
Це особливо відчувають «незаможні» журналісти   

Це був би фантастичний проект, якби всі спортивні арени літньої Олімпіади та ще й селище для атлетів вдалося розмістити компактно, на одній території. Таке не вдавалося ще жодному місту, де відбувалися Ігри. Адже програма змагань перенасичена. І з кожною Олімпіадою не скорочується, а, навпаки, розширюється. Приміром, нинішні Ігри в Ріо включають 41 дисципліну з 28 спортивних видів і порівняно з попередніми у Лондоні їх стало на два більше (додалися гольф і регбі-7). Врахуймо й те, що для таких видів спорту, як вітрильний, потрібна морська акваторія.

Не маючи можливості зібрати всі олімпійські види на одній території, міста-організатори намагаються виділити так званий головний кластер, зосередивши там максимально можливу кількість змагальних арен. Причому арен для найбільш популярних і «медальних» видів спорту. Наприклад, у Сіднеї головною територією стала заміська околиця, де по суті в чистому полі був споруджений стадіон «Австралія», ряд інших спортивних об’єктів і Олімпійське селище. В Афінах подібний кластер створили в одному з малозабудованих міських районів. Цим же шляхом пішли в Пекіні та Лондоні. У столиці Китаю для цього був виділений район північної частини міста, а в Лондоні – неосвоєний район Стратфорда.

«Прописка» у Баррі – найпрестижніша

Є така територія і в Ріо-де-Жанейро. Це – нова, віддалена від центру Ріо зона Барра. До Олімпіади цей район був недостатньо освоєний, і довелося вкласти чималі кошти, щоб на океанському узбережжі з’явилися сучасні дороги, інші комунікації, комфортабельні готелі, висотки селища для спортсменів, медійний центр, а головне – комплекс спортивних споруд.

Які види спорту «прописані» в Баррі? Це, зокрема, плавання, стрибки у воду, синхронне плавання, теніс, водне поло, спортивна і художня гімнастика, стрибки на батуті, велоспорт, бокс, важка атлетика, бадмінтон, гандбол, боротьба вільна і греко-римська, дзюдо, баскетбол, тхеквондо, гольф. Певна річ, представники цих спортивних видів перебувають у привілейованому становищі, оскільки їхні арени змагань і місця для тренувань розташовані поряд з олімпійським селищем, і вони, на відміну від тих, хто змагається в інших видах, уникнуть довгих переїздів. Зручний цей район і для журналістів, які мають фінансові можливості поселитися в Баррі, у, прямо скажемо, задорогих номерах олімпійських медіаготелів (більшість українських журналістів, включаючи й автора цих рядків, змушені були шукати більш дешеві помешкання за межами цього району).

Копакабана – не тільки пляж

Але, звісно, Барра – не єдине місце олімпійських стартів у Ріо.  Сім спортивних видів – вітрильний і веслувальний спорт, пляжний волейбол, тріатлон, ходьба і марафон, плавання на відкритій воді, велоспорт (шосе) – приймає територія Копакабани. Протяжність однойменного місцевого пляжу – майже чотири кілометри. До нього прилягають мікрорайони Ріо з десятками готелів, у тому числі фешенебельних. Ціни в них «кусаються». Проте вже за кілька місяців до початку Олімпіади переважна більшість номерів у готелях і хостелах була розкуплена.

Щоправда, господарів Олімпіади більше хвилює не стільки «готельна проблема», як стан води біля берегів Копакабани і Ріо-де-Жанейро загалом. На сполох забили ще в грудні 2014 року: у місцевій воді були виявлені бактерії, стійкі до лікарських препаратів. Організатори Олімпіади обіцяли очистити воду в океанській затоці Гуанабара, де в ці дні відбувається олімпійська регата. Очистили, але - тільки на вісімдесят відсотків. На більше, за їхніми словами, не вистачило коштів. А потрібно їх було ще чотири мільярди доларів США. Отже, про стовідсоткове очищення води вже не йдеться. Тим більше, що потрібно боротися на тільки зі злополучними бактеріями, а й з плаваючим сміттям, яке може з’явитися на шляху яхтсменів.

Найменше претензій – до Деодоро

Третій район Ріо, де проходитимуть олімпійські змагання, - Деодоро. На відміну від Барри і Копакабани, він віддалений від океанського берега. Тут, на території найбільшої в Латинській Америці військової бази,  відбудуться змагання зі стрільби (кульової і стендової), кінного спорту, фехтування, сучасного п’ятиборства, веслувального слалому, велодисциплін (маунтінбайк і ВМХ) та хокею на траві. До Деодоро досі було найменше запитань, і, хочеться сподіватися, що вони й не виникнуть.

«Маракана» та інші

Нарешті, четвертий кластер – стадіон «Маракана» і прилеглі до нього арени. Про «Маракану» вже йшлося у попередньому матеріалі з Ріо спецкора Укрінформу. Тому коротко представимо інші спортивні споруди. Одна з них –  стадіон «Мараканазінью» («Маленька Маракана»). Офіційна його назва – Спортивний комплекс Жілберту Кардозу, колишнього президента клубу «Фламенго». Комплекс був збудований ще в 1954 році і вміщав тоді 13,5 тисяч глядачів. Пожежа 1970 року знищила його дах. Однак вже за рік комплекс вдалося відновити. Саме в ньому у 2008 році відбулися вирішальні матчі чемпіонату світу з міні-футболу, в якому перемогли господарі поля. Під час нинішньої Олімпіади на «Мараканазінью» проходить турнір з волейболу, популярному в Бразилії виді спорту (проте не такому популярному, звичайно, як футбол).

У районі «Маракани» розташований ще один стадіон, на якому буде розіграна найбільша кількість комплектів олімпійських медалей – 47. Йдеться про легку атлетику. Вперше за повоєнні роки «королева спорту» усамітнилась на окремій арені, не пов’язаній з церемоніями відкриття та закриття і фінальним матчем олімпійського футбольного турніру. В Ріо легкоатлетичні змагання відбудуться на стадіоні імені Жоао Авеланжа, який не мав до легкої атлетики жодного стосунку, зате впродовж двадцяти чотирьох років очолював Всесвітню футбольну федерацію (ФІФА).

Мабуть, нічого поганого в цьому усамітненні немає. Крім однієї обставини, яка безпосередньо торкається мас-медійної братії. Журналісти під час легкоатлетичних фіналів змушені будуть «розриватися» між стадіоном імені Авеланжа та аренами в інших кластерах, зокрема, в Баррі, де в цей час відбуватимуться фінали у плаванні чи стрибках у воду. А відстань між цими районами неблизька. А транспортна проблема в Ріо одна з найгостріших… З усіма наслідками, які з цього випливають.

Михайло Сорока (Укрінформ), Ріо-де-Жанейро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-