13 антидопінгових агентств засудили МОК за допуск росіян на Олімпіаду

13 антидопінгових агентств засудили МОК за допуск росіян на Олімпіаду

Укрінформ
Національні антидопінгові агентства 13 країн випустили спільну заяву, в якій піддали різкій критиці МОК, який не наважився дискваліфікувати олімпійську збірну Росії.

Заяву, підписану главами агентств Австрії, Німеччини, Данії, Канади, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Польщі, Швеції, Фінляндії і Японії оприлюднила британська газета The Gardian.

"Перекладаючи на федерації відповідальність за виключення окремих російський атлетів, МОК проігнорував той факт, що більшість федерацій не мають правової бази для прийняття подібних рішень", - наголошується в документі.

При цьому, як зазначають автори, одразу після публікації доповіді незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) вони пропонували президенту МОК Томасу Баху триступеневий план, який дозволив би забезпечити чистоту Ігор.

По-перше, МОК повинен був дискваліфікувати Олімпійський комітет Росії (ОКР).

По-друге, як наслідок першого кроку, усунути від участі в Іграх всіх російських спортсменів, номінованих ОКР.

І по-третє, спільно з WADA виробити критерії, за якими окремі російські спортсмени могли бути допущені до участі у Іграх під нейтральним прапором.

Не зробивши цього, МОК, як зазначено в документі, відійшов від жорсткої позиції по боротьбі з допінгом.

Окремим рядком згадується в зверненні "неймовірна заборона" на участь в Іграх інформатора WADA Юлії Степанової. На думку авторів листа, це "недалекоглядне рішення відштовхне майбутніх викривачів і істотно підірве глобальне рух по боротьбі з допінгом".

Своє звернення автори завершили сумнівом у тому, що нинішній МОК здатний "виключити політичний і комерційний вплив на жорсткі рішення, необхідні для захисту чистого спорту", і ставлять питання про "радикальні зміни" в ньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-