Вибачте, ми не змогли. 4 версії нашого провалу на Євро-2016

Вибачте, ми не змогли. 4 версії нашого провалу на Євро-2016

Укрінформ
Чому команда, зліплена з далеко не останніх гравців на континенті, мала такий жалюгідний вигляд на турнірі

Несподівано зірвавшись у прірву на чемпіонаті Європи, збірна України змусила прискіпливіше подивитись на себе. Чому команда, зліплена з далеко не останніх гравців на континенті, мала такий жалюгідний вигляд на турнірі? Однозначної відповіді не підбереш. Швидше за все, проти «синьо-жовтих» зіграла ціла низка причин. А стосовно вирішальної обставини, то тут можна висувати різні версії.   

Версія №1. Команда не витримала стресу

На генерацію Ярмоленка, Коноплянки та Ракицького покладали величезні сподівання ще п'ять років тому. Вони усі мали вистрілити на молодіжному Євро-2011, але гучно провалилися. Як висловився тоді захисник «Шахтаря», «ми обіср...сь». Щось подібне сталось із ними під час вирішального стикового матчу на ЧС-2014 проти Франції (0:3). І от історія повторилась на Євро-2016. 

Звичайно, не варто класти на них тавро «невдахи». Але певна тенденція вже вимальовується. Наші «зірки» не здатні демонструвати свої кращі якості на великих турнірах і під час вирішальних матчів. Вантаж відповідальності перетворюється для них на такий потужний стрес, що ноги не біжать, а голова не працює. «Пробачте нас, ми не впорались», - головне пояснення невдач від наших футболістів на цьому турнірі. Так вибачаються розгублені діти, які від хвилювання забули віршик. 

Насправді, проблему цю потрібно було озвучувати й вирішувати. І це вже закид у бік наших тренерів та керівників федерації. Якщо вже старі чоловічі способи позбавлення страхів нашим футболістам не допомагають, то, готуючись до Євро-2016, збірна мала запросити спортивного психолога.     

Версія №2. Це наш реальний рівень

А може справа в тому, що ми банально переоцінили наших футболістів? Як свідчить авторитетний сайт transfermarkt.de, за останній сезон ніхто з лідерів «синьо-жовтих» не підняв свою трансферну вартість. Мало того, після невдачі на Євро-2016 Коноплянка, Ярмоленко, Хачеріді, Ракицький і Степаненко втратять по кілька мільйонів зі своїх роздутих агентами та клубними брендами «цінників». 

Але бог із тими грошима. Це все відносне. Реальне те, що робить футболіст на полі у вирішальні моменти. А з цим була біда. Фінти Ярмоленка та проходи Коноплянки вже не спрацьовували. Їх суперники вивчили з ніг до голови, а підготувати щось новеньке наші лідери не спромоглися. Або не було бажання, або просто це їхня «стеля». Взагалі, ніхто з ключових гравців збірної не додав у якості за останній час, і на Євро-2016 усі приїхали зі старим багажем. Лише юні Коваленко та Зінченко намагалися розбурхати це «зіркове болото».

Уже після поразок українські футболісти запевнювали, що заради Євро-2016 вони «гризли землю», і хоч за це їм не варто дорікати. Ну, «гризти» також можна по-різному. Ті ж аутсайдери Албанія, Північна Ірландія, Ісландія довели, що компенсувати брак майстерності самовіддачею також потрібно вміти. Героїчні біганина й штовханина лише тоді мають зміст, коли є команда однодумців. А з цим також були проблеми...

Версія №3. Конфлікт між гравцями «Динамо» і «Шахтаря»

Епізод перед початком другого тайму проти Польщі. Гравці збірної України радяться в центрі поля. У колі - всі гравці команди за винятком двох. Це динамівці Ярмоленко і Хачеріді. Вони стоять осторонь. Красномовна картинка, яка характеризує стосунки між збірниками. Гравці «Шахтаря» як окреме угрупування, з протилежного боку кияни. 

Поділ на два табори в одному колективі - це завжди бомба уповільненої дії. Під час матчів Євро-2016 це не кидалось у вічі. Відкритих конфліктів не було. Але все одно позначалось на концентрації гравців і заважало доводити до пуття спільні зусилля. Скажімо, наші помилки при стандартах - це зокрема і брак взаємодії динамівця Хачеріді та «шахтаря» Ракицького. Погана робота флангів - недостатня співпраця киянина Ярмоленка і гірника Шевчука. Провали в опорній зоні - і Сидорчук, і Степаненко кожен грав у свій футбол. 

Лише перед матчем із поляками Фоменко визнав подібну проблему. А згодом і Федецький розповів про сварку в роздягальні після поразки від Північної Ірландії. Виявилось, що показове примирення Ярмоленка і Степаненка після відомого конфлікту в чемпіонаті - лише поверхнева акція. Клубне протистояння нікуди не ділось. А після суперечливого відчеплення зі збірної динамівця Гусєва (буцімто за зневажливе ставлення до «шахтарської» молоді) воно лише загострилось і в підсумку перекреслило багато задумів.   

Версія №4. Шевченко розвалив тренерський штаб 

Скажімо так, легенду ніхто не чекав у команді Михайла Фоменка. Його нав'язав президент ФФУ і за сумісництвом кум нашої зірки Андрій Павелко. Причому, аби знайти Шевченку місце серед асистентів, довелося випхати зі штабу не менш заслужену людину в нашому футболі - Олександра Заварова. Кажуть, тренерський штаб до останнього чинив спротив проти такого втручання у свій кадровий склад, але у підсумку був змушений змиритися.

Українські журналісти, які працювали зі збірною у Франції, стверджують: усі розмови про Шевченка як правонаступника головного тренера дуже дратували Фоменка з помічниками. Зрозуміло, що ця тема також не додавала конструктиву в роботу «синьо-жовтих». Так, Андрій Шевченко може з часом виявитися талановитим і успішним тренером, але те, яким чином він опинився в збірній на Євро-2016, навіювало нехороші асоціації. Можливо, ця версія найбільш надумана, втім втручання чиновників у підготовку збірної за будь-яких обставин шкодить спільній справі. 

Бонус. Найгірша форма серед усіх учасників Євро-2016

Слухайте, а може вся справа у нефартовій формі? Щойно її представили, як соціальні мережі захлинулися критикою. Дивний, неохайний вигляд футболок нагадував чи то килимок у туалеті, чи то брудну скатертину. Британські ЗМІ визнали форму збірної України, як найгіршу серед усіх учасників Євро-2016. А наші вболівальники не поспішали її розкуповувати, віддаючи перевагу футболкам із попередніх турнірів. Як наслідок, негатив, спрямований на форму, вилився у катастрофу на полі. Можливо, це і смішно читати, але інколи й дрібниці мають своє фатальне значення.

Святослав Василик
Перше фото: http://football.ua, Станислав Ведмидь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-