Василь Іванчук всьоме переміг на Меморіалі Капабланки

Василь Іванчук всьоме переміг на Меморіалі Капабланки

Укрінформ
У Гавані (Куба) завершився 51-й Меморіал третього чемпіона світу з шахів Хосе-Рауля Капабланки. Переможцем турніру став український гросмейстер Василь Іванчук (рейтинг - 2710).

Хтось може сказати, це вже у львівянина така звичка. І тут важко щось заперечити, адже Іванчук виграв тут уже всьоме. Переможцем Меморіалу Василь був у 2005-2007 роках, потім 2010-2012 роках. Тому нинішня перемога, можливо, започаткує нову серію із трьох звитяг...

Як зазвичай, у турнірі взяли участь шестеро гросмейстерів. Крім Іванчука, в ньому грали кубинець Луїс Домінгуш (2723), Золтан Алмаші (2688) з Угорщини, болгарин Іван Чепаринов (2687), українець Юрій Криворучко (2682) та Лазаро Брусон (Куба, 2681). Вони зіграли один з одним по дві партії.

Взагалі треба подякувати Василю Іванчуку, що він додав результативності цьому змаганню. Якби не він, то майже всі партії закінчилися б унічию. Можливо, таким чином учасники хотіли вшанувати Капабланку, який передрікав нічийну смерть шахів.

Та Василь врятував авторитет шахового спорту. Він здобув чотири перемоги. Причому зробив це по-різному. Зокрема, білими він просто зім'яв Алмаші. Нескладною, але дуже ефектною жертвою тури, українець зруйнував захист чорного короля і невдовзі довів справу до кінця.

Проти Брусона Іванчук блиснув відточеною технікою і в черговий раз довів перевагу слона над конем. Як казав, відомий гострослів і чудовий шаховий тренер Едуард Гуфельд: “Слон настільки сильніший за коня, наскільки індичка смачніша за курку”.

Словом, Іванчук упевнено посів перше місце, на очко випередивши свого земляка Юрія Криворучка. Зазначимо, що Юрій не зазнав жодної поразки, і, як на мене, є вельми ймовірним кандидатом в олімпійську збірну України. Обидва наші шахісти додали у рейтингу, особливо відчутно - Іванчук. У нього +17,6 пунктів, а його поточний коефіцієнт - 2726,6, що повертає українця до чільної тридцятки світового рейтингу ФІДЕ.

Підсумки турніру: 1. Іванчук - 7 очок з 10-ти; 2. Криворучко - 6; 3-4. Алмаші та Чепаринов - по 5; 5. Домінгуш - 4,5; 6. Брусон - 2,5.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-