Прощавай, хулігане. Перші тенденції, висновки та враження від Євро-2016

Прощавай, хулігане. Перші тенденції, висновки та враження від Євро-2016

Аналітика
Укрінформ
Майбутнє - за 99% гостей Євро-2016, які налаштовані на позитив та спілкування

Перший тиждень футбольного чемпіонату Європи залишив неоднозначні враження. Гарна організація, заповнені трибуни і багато класного футболу опинилися поруч із жахливими сценами фанатського насилля в Марселі та інших містах Євро-2016. Сподіваємось, власне гра поступово витіснить із турніру всіх персонажів з минулого футболу. 

КЛАСНИЙ ЗАХИСТ, МАЛО ГОЛІВ, ЧІТКА РОБОТА АРБІТРІВ

Розпочнемо з суто футбольних вражень. Перший тур став ще одним підтвердженням тези про вирівнювання класу збірних у Європі. В жодному з матчів фаворит не мав тотальної переваги у класі. Як наслідок, відсутність розгромних перемог і мала кількість голів. Усього за перші 12 матчів стартового туру забито 22 м'ячі. Це в середньому 1,8 гола за гру, чи один гол за 49 хвилин ігрового часу. Найбільше забивали у проміжку між 61 та 75 хвилинами. При цьому жодна зі збірних наразі не забила за матч більше двох м'ячів. 

Тенденцію можна пояснити кількома причинами. По-перше, це нормальний стартовий футбол, коли аутсайдери переповнені силами та бажанням, а фаворити лише набирають форму. По-друге, усі в Європі навчились майстерно та організовано захищатись. Матчі Ісландії та Албанії - красномовний приклад. По-третє, усі збірні без винятку в першому турі перестраховуються. Ніхто не хоче починати турнір з поразки.

Якщо говорити про загальний рівень футболу на старті, то він дуже пристойний. Команди намагаються демонструвати тактичну гнучкість, навіть слабші збірні не зациклювалися на захисті, а пропонували кілька варіантів власної атаки. Скажімо, румуни, українці, чехи не сиділи біля власних воріт усі 90 хвилин. Вони могли і не програти фаворитам, якби використали усі створені ситуації. 

До речі, на Євро-2016 арбітри майже не призначають пенальті (всього один за 12 матчів) і поки що взагалі немає гучних суддівських помилок. Покращення роботи арбітрів - це насамперед чітка взаємодія суддівських бригад, коли усі п'ять чоловік добре знають як контролювати гру і доповнювати один одного. Згадаймо і про систему визначення голу Hawk Eye, якою користуються на чемпіонаті. Відтепер лише комп'ютер вирішуватиме - перетнув м'яч лінію воріт чи ні. А це добряче психологічне розвантаження для арбітрів. 

МЛЯВІ ЗІРКИ, НЕДООЦІНЕНІ ІТАЛІЙЦІ

Італія, Уельс, Угорщина - збірні, як приємно здивували фахівців на старті турніру. Зокрема, італійці настільки майстерно обіграли одного з фаворитів - Бельгію 2:0, що команду Антоніо Конте миттєво записали в претенденти на перемогу на Євро-2016. Футбол Італії наразі кращий на чемпіонаті - добре організований і збалансований у всіх лініях. Міні-сенсаціями стали перемоги збірних Уельсу та Угорщини. Валлійці довели, що їх команда - це не лише зірковий Бейл. А угорці продемонстрували чудернацьку мішанину з пресингу та швидких і технічних комбінацій.

На іншому полюсі перших висновків - Англія, Бельгія, Ібрагімович та Роналду. Від них однозначно чекали більшого. «Скільки б зірок ми не мали, наша збірна все одно розчарує», - так відреагували на бездарно втрачену перемогу над росіянами англійські ЗМІ. Зіпсований настрій і у Бельгії. Там критикують тренера збірної Марка Вільмотса. Склад «червоних дияволів» рясний від мегаталантів, але тренер не зумів зліпити з них команди. Щодо претензій до Ібрагімовича та Роналду, то швед зіграв показово ліниво, а Кріштіану переплутав пляж з матчем Євро-2016. 

ХУЛІГАНИ НА ЄВРО: КОРОТКИЙ, АЛЕ КРИВАВИЙ ВОЯЖ

Друга за важливістю тема Євро-2016 після власне футболу - то вболівальницьке насилля на вулицях Франції. Причому в Марселі фанати збірних Англії та Росії влаштували справжню війну - в порту, на площах та навіть на трибунах місцевого стадіону «Велодром». Двоє англійців і досі на межі життя та смерті, а збірна Росії отримала відкладену дискваліфікацію. Ареною бійок стали також вулиці Лілля, де засвітились ультрас з Німеччини та Польщі, і продовжили з'ясовувати стосунки російські та англійські хулігани. 

В чому причина подібного сплеску насильства? Ну, насамперед, це ж футбольні хулігани - вони повинні битися. По-друге, у фанатів, які агресивні апріорі, назбиралось достатньо негативу за останні роки, і тому на Євро-2016 багато хто хоче відірватися. Росіяни будуть мститися за санкції, німці, поляки, угорці - демонструвати незгоду з емігрантською політикою. Інші захочуть просто відзначити своє перебування у Франції битими вітринами, сутичками з поліцією та нальотами на мирну публіку. Вихід тут один - швидко та професійно реагувати правоохоронцям. 

Спочатку французька поліція мала розгублений вигляд. Особливо це було помітно у Марселі. Але нині вже мобілізувалась і готова жорстко зустрічати футбольних "хулз". До того ж, влада вже заборонила продавати алкоголь на околицях стадіонів. Не виключено, що чиїсь пекельні мізки ще спробують спровокувати заворушення, але це вже будуть локальні сутички. Футбольний хуліган - це, швидше, викопні рештки великої гри. А майбутнє - за 99% гостей Євро-2016, які налаштовані на позитив та спілкування.

ПОГОДА У ФРАНЦІЇ ТА РІЗНОКОЛЬОРОВІ РУКАВИЧКИ

Окрім неадекватів із Росії та Англії, ще один привід для нарікань - погода. Навіть після нещодавньої повені вода не перестає лити з французького неба. Дощі в Ліллі, Лансі, Бордо, Парижі, Тулузі попсували настрій вболівальникам. А у Ліоні злива змусила нервувати вже організаторів. За кілька годин до матчу Бельгія - Італія вода серйозно залила футбольне поле, але дренаж нового ліонського стадіону гідно витримав випробування. Метеорологи заспокоюють публіку і кажуть - сонячна погода не за горами.

До речі, а публіки на Євро-2016 не бракує. На усіх поєдинках першого туру трибуни заповнювались на 90%. Гостьові десанти на кожному матчі складали до 35 тисяч. Як бачимо, УЄФА та тур-оператори дуже добре попрацювали над квитковою програмою чемпіонату. Також лише гарні відгуки про французькі фан-зони. І стосовно організації, і стосовно публіки, яка там збирається. Побоювання, що через теракти люди не поїдуть до Франції, не справдились. Футбол, реклама та зручна логістика зробили свою справу.

І наостанок - про новинку футбольної моди. Якщо вдягати бутси різного кольору вже давно мейнстрім, то Євро-2016 може патентувати собі нову фішку - воротарські рукавички різних кольорів. Зокрема, голкіпер Італії Буффон одним із перших яскраво запалив новий тренд, а за ним на турнірі й інші воротарі почали це робити. Найпопулярніші вибір - права рукавичка яскраво-жовта, а ліва - отруйно-фіалкова. 

Святослав Василик
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-