Українка Наталія Букса починає із приємного сюрпризу

Українка Наталія Букса починає із приємного сюрпризу

Укрінформ
В румунському курорті Мамая стартував чемпіонат Європи серед жінок. У ньому беруть участь 112 учасниць, які в одинадцять турів за швейцарською системою розіграють звання чемпіонки континенту. Також 14 шахісток потрапляють до чемпіонату світу. Призовий фонд чемпіонату - 60 тисяч євро, перший приз - 11 тисяч, другий - 9 тисяч, третій - сім. Усього двадцять нагород.

Контроль часу - півтори години на 40 ходів та півгодини до кінця партії з додаванням 30 секунд за хід, починаючи з першого. 

Україну представляють сім шахісток без трьох найсильніших гросмейстерів. Не виступають сестри Музичук, а також діюча чемпіонка континенту Наталія Жукова. Тим не менш, представництво нашої країни є дуже цікавим. Крім досвідчених олімпійських чемпіонок Анни Ушеніної (2450) та Інни Гапоненко (2415) в Румунії грають дуже перспективні дівчата. Юлія Осьмак (2345), Ольга Бабій (Калініна) (2337), Наталія Букса (2288), Євгенія Долуханова (2262) та чемпіонка України Анастасія Рахмангулова (2245).

Серед рейтинг фаворитів екс-чемпіонка світу Антоанета Стефанова (Болгарія, 2507), Лела Джавахішвілі (Грузія, 2493), Наталія Погоніна (Росія, 2490), Елізабет Петч (Німеччина, 2489) та Олександра Гарячкіна (Росія, 2485).

Якщо б мене спитали, хто стане чемпіонкою континенту, я б надав перевагу Гарячкіній. Її шаховий прогрес за останні роки є дуже помітним. Проте не виключено, що конкуренцію їй можуть скласти досвідчені шахістки. Це передусім, Стефанова, Джавахшвілі, Погоніна, а також наші - Ушеніна та Гапоненко. 

На жаль, не завжди рівно грає киянка Осьмак. Але від неї можна чекати дуже високих досягнень, якщо вона зможе владнати зі своїми нервами.

У першому турі “свої” очки заробили Ушеніна (білі), яка перемогла Кеті Цацалашвілі (Грузія) та Гапоненко (чорні), яка подолала Марію Манакову, яка грає за Сербію.

Несподіванку піднесла львівянка Наталія Букса. Чорними вона обіграла росіянку Анастасію Бондарук (2475), в якої рейтинг майже на 200 пунктів вищий. Букса розіграла чорними відкритий варіант, іспанської партії, який став фірмовим блюдом львів'янок. Нагадаємо, що Марія Музичук зрівняла гру в ньому проти Майкла Адамса, а також кілька разів - проти Хоу Іфань.

Теж саме вдалося зробити і Наталії. А в ендшпілі вона упевнено переграла більш досвідчену суперницю. На 46-у ході білі зупинили годинник.

З нічиїх стартували Осьмак та Бабій. Програли Рахмангулова та Долуханова. А троє рейтинг-фавориток чемпіонату набрали на всіх лише одне очко. Стефанова білими зіграла унічию з Анною Рудольф (Угорщина), а Погоніна - з Айдан Хаятовою (Азербайджан). Джавахашвілі взагалі поступилася азербайджанській шахістці Ульвії Фаталієвій. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-