Без Карлсена боротьба за перемогу на Меморіалі Гашимова загостриться

Без Карлсена боротьба за перемогу на Меморіалі Гашимова загостриться

Укрінформ
В азербайджанському місті Шамкір сьогодні, 26 травня, стартує третій Меморіал Вугара Гашимова. Цей азербайджанський гросмейстер, який входив до еліти світових шахів, передчасно пішов з життя. Турнір у пам'ять про нього зазвичай збирає супергросмейстерів, до яких додаються досить сильні, хоча й не елітні місцеві шахісти.

Жереб цього разу розташував учасників так: 1. Рауф Мамедов (2655), 2. Теймур Раджабов (2726), 3. Ельтадж Сафарлі (усі -  Азербайджан, 2664), 4. Фабіано Каруана (США, 2804), 5. Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2748), 6. Сергій Карякін (Росія, 2779), 7. Пентала Харікрішна (Індія, 2763), 8. Павло Ельянов (Україна, 2765),  9. Хоу Іфань (Китай, 2663), 10. Аніш Гірі (Голландія, 2790).

Уважний читач, безумовно, відзначив, що усі четверо азербайджанських шахістів розташувалися у верхній частині таблиці, тобто гратимуть білими на одну партію більше. Що й казати, господарям змагань дуже пощастило.

Контроль часу: дві години на 40 ходів, потім одна година на 20 ходів та 15 ходів до кінця партії з додаванням 30 секунд на кожний хід, починаючи з 61-го.

Мінімум половину учасників можна назвати фаворитами. У першу чергу, це звичайно, володар найвищого рейтингу - Каруана. Нещодавно, він виграв чемпіонат США і готовий виступати успішно і далі. Серед претендентів на перемогу має бути і Карякін. Та все ж, мені здається, що у нього в думках - матч за корону з норвежцем Карлсеном, і Сергій не буде надто прагнути показати найкращий результат. Крім того, новий росіянин не збирається видавати дебютні секрети, які він готує для Магнуса Карлсена.

Гірі й особливо Ельянов прагнуть реабілітуватися за невдалу гру в Ставангері й можуть показати хороший результат. Нарешті, Мамедьяров і Раджабов "на своєму полі" спробують поборотися за перемогу. Тим більше, що, як видно, з  результатів жеребкування, в Шамкірі господарям щастить.

Великий інтерес викликає участь чотириразової чемпіонки світу серед жінок Хоу іфань. Нещодавно китаянка заявила, що за діючими правилами розіграшу шахової корони серед жінок вона змагатися вже не буде. Отож, можливі два варіанти: або Хоу виступатиме лише у чоловічих турнірах та жіночих командих змаганнях, або правила змінять. І тут багато, що залежіть від президентської ради, яка пройде в Баку під час Олімпіади.

Якщо Ілюмжинов продовжить своє президенство ФІДЕ, то наврядчи піде на поступки чемпіонці. Але, якщо прийде хтось інший, тоді ймовірно, що до її голоса прислухаються. А поки що перспективи Хоу в Шамкірі не уявляються надто райдужними, особливо, зважаючи на те, що останнім часом вона багато часу присвятила науковій діяльності.

Нагадаємо, що попередні два Меморіали Гашимова виграв  Магнус Карлсен. Теймур Раджабов пожалкував з приводу його відсутності і пояснив: "У моєму останньому виступі на Меморіалі мені якраз вдалося виграти міні-матч з двох партій у чемпіона світу. Отож, бажана була його участь і в цьому змаганні. Звичайно, якщо б він грав, то був би фаворитом. Без його участі конкуренція за перемогу серед інших учасників зросте".

А українські любителі шахів зичать перемогу Павлу Ельянову. В першому турі він гратиме чорними проти Сафарлі.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Фото: azertag.az

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-