Фіаско українців на європейському форумі в Косово

Фіаско українців на європейському форумі в Косово

Укрінформ
На жаль, останнім часом все частіше доводиться писати про невдачі українських шахістів. От і чемпіонат Європи серед чоловіків, який щойно закінчився в Косово, став найневдалішим з усіх аналогічних змагань.

Цього разу із чотирнадцяти українських гросмейстерів відносно непогано зіграв лише один - а саме, наймолодший - Олександр Бортник з Миколаєва. Він здобув 7,5 очка з 11. Олександр розділив місця з шостого по двадцять шосте, але за додатковими показниками став саме 26-им. Українець грав у вельми бойові шахи, боровся за перемогу білими і чорними, здобув шість звитяг. Характерною для його творчості була партія з угорським шахистом Ференцем Беркешем. Вона проходила із змінним успіхом, та наприкінці двобою міцні нерви та точний розрахунок принесли перемогу Бортнику.

Отож, до 23 найкращих, які здобули право грати у Кубку світу, не потрапив жоден українець. Для порівняння нагадаю, що минулого року в Єрусалимі п'ятеро наших земляків змогли подолати цей бар'єр.

А от результати інших українських гросмейстерів: Олександр Зубов, Юрій Криворучко та Мартин Кравців - набрали  по 7 очок з 11 і розподілили місця з 27-го по 43-тє. Руслан Пономарьов, Михайло Олексієнко, Володимир Онишук, Антон Коробов, Олександр Мойсеєнко, Олександр Арещенко - усі по 6,5 (місця із 44-го по 73-тє), Валерій Невєров, Андрій Волокитін та Віталій Сівук - по 6 (74-те - 116-те), Ельдар Гасанов - 5,5 (119-те).

Особливо прикрим є результат Руслана Пономарьова. Екс-чемпіон світу чудово стартував, та потім його немов би підмінили. Невиразна гра, незрозумілі зівки. Та все ж таки він мав би потрапити до 23-х кращих, але в десятому турі, маючи солідну перевагу проти росіянина Антона Демченка, Руслан припусився неймовірної помилки, прогавивши пішака в один хід. Його позиція була настільки хорошою, що навіть після цього на шахівниці виникла рівновага - і суперники погодилися на нічию. Можливо, правий був Гєнна Сосонко, який слідом за Олександром Толушем повторив, щоб добре грати, шахіст має бути голодним, бідним і злим...

Думається, що після європейського форуму додадуться проблеми у старшого тренера збірної України, кого ж ставити за команду на Олімпіаді в Баку. Якщо три перші шахівниці не викликають сумніву (Павло Ельянов, Василь Іванчук та Пономарьов), то кого ж брати на решту два місця? Раніше тренер мав обирати, кого ж лишити вдома, то тепер треба дуже обачно вибрати, хто ж стане забійником у хвості команди.

Чемпіоном Європи став росіянин Ернесто Інаркієв - 9 очок з 11. Ще минулого року він заявляв, що хоче виграти континентальний чемпіонат, але тоді не склалося. І от нарешті Ернесто дочекався успіху. Друге місце посів Ігор Коваленко (Латвія), вихованць шахової школи Дніпропетровська (нині - Дніпра) - 8,5 очка. На пів-очка відстали чех Давид Навара, іспанець Франциско Вальєхо та Баадур Джобава з Грузії, але "бронза" дісталося саме Джобаві.

На чемпіонаті було зіграно багато цікавих партій, але найяскравішою, безумовно, є зустріч росіянина Данила Дубова з Анте Бркичем із Хорватії. Нескладна, але дуже красива жертва ферзя запустила до роботи "млин". Недаремно, цю партію схвально відзначив український гросмейстер Павло Ельянов. Вона примусила згадати класичний шедевр мексиканця Карлоса Торре проти німця Еммануїла Ласкера в 1925 році.

Тепер черга вийти на європейський чемпіонат жінок. Вони стартують у Румунії у пятницю, 27 травня.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-