Генна Сосонко, заслужений тренер ФІДЕ, гросмейстер, письменник з Голландії
Матч за шахову корону може відбутися і не в Америці
21.05.2016 09:00

- В такому разі я не брав би одного з них. Не взяв би Карякіна ні за яких обставин. Його висловлювання, мовляв, ми підготуємося, повернемо корону в Росію, не пошкодуємо грошей, живота свого... Але кінець кінцем все вирішують ходи на шаховій дошці. Той факт, що він, граючи добре в Москві, починав партію 1.Кf3, 2.е3, не свідчить про велику теоретичну підготовку. І це не буде вирішувати результат матчу. Як любов не купиш за гроші, так і тут. Звичайно, якщо ти до когось залицяєшся, в тебе ще є мільйон в кишені, який ти можеш витратити на квіти, на прогулянки, на подарунки, у тебе шансів більше. Але ж, все вирішує особиста майстерність, особисте вміння.

- А заяву Карякіна, що він буде грати за Росію, за Крим...

- Так він думає. Ніхто за язик не тягнув. Реакція шахістів на його висловлювання, - частиною здивовування, частиною осуд, - можливо, ще більше розворушила його. Він ще молода людина.

- Я вже говорив раніше, що Хоу Іфань була очевидною фавориткою, а в очах багатьох вона і була чемпіонкою світу, хоча Марія Музичук офіційно мала це звання. Взагалі, нічого несподіваного, сенсаційного не сталося. І навіть якщо у Кубку світу, від якого Хоу Іфань відмовилася, хтось стане чемпіонкою світу: та ж Марія або її сестра, або інша шахістка, звідки б вона не була, все одно: в очах всього шахового світу чемпіонкою залишиться Хоу Іфань: і за грою, і за коефіцієнтом, і за всім, що вона має. Я не вважаю, що ця система розіграшу корони в жіночих шахах, є правильною.

- Це взагалі божевілля... Хоу Іфань запропонувала альтернативну систему...

- Так її навіть не розглядали.

- Юдіт Полгар ніхто не вважав чемпіонкою світу...

- Хоча всі розуміли, що вона сильна... Тут я бачу таку різницю. Юдіт того часу перевершувала нинішню Хоу Іфань. Угорська шахістка входила в число десяти найсильніших людей світу. А китаянка... Та не тільки в цьому я бачу різницю. Все ж Юдіт представляла себе саму, а Хоу Іфань - представниця комуністичного Китаю. І якщо там важливо звання, і їй там скажуть: "Фанєчка, будьте люб'язні, зіграти", то я не виключаю, що вона зіграє. "Ну, виграй ще". Втім, не виключаю також, що свою заяву вона узгодила у вищих ешелонах влади.

- Скоріш за все...

- Треба почекати Конгрес ФІДЕ в Баку. Тому що зараз неясне питання з президентом ФІДЕ, і саме в Баку воно буде вирішуватися. І від вирішення цього питання залежить дуже багато. Якщо уявити, що прийде інший президент, можливо, ми почуємо інші голоси інші "скрипки".

- Твій прогноз на чоловічу Олімпіаду, яка пройде у вересні в Азербайджані.

- Росія - фаворит. Китай, Україна - теж можуть виграти, але для цього треба щастя мати. США ніяк не можна скидати з рахунків. А от Вірменія навряд чи поїде в Баку. Враховуючи політичну ситуацію: сотні убитих з обох сторін. Я здивуюся, якщо Вірменія поїде.

ЛІТЕРАТУРНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ЗАЙНЯВСЯ, КОЛИ НЕ СТАЛО МИХАЙЛА ТАЛЯ

- Коли ти почав літературну діяльність?

- Досить давно. Я почав писати, коли приїхав до Голландії. Це був 1972 рік. Я став писати звіти про турнірах, теоретичні статті, але це не літературна діяльність, яку ти маєш на увазі. Її я почав в 1992 році, коли помер мій добрий друг, колега і дуже близька мені людина - Михайло Нєхєм'євич Таль. І тоді мені сказали в журналі New in Chess: "Саме ти повинен про нього написати. І коли стаття про Мішу вийшла (майже чверть століття тому), це був якийсь зсув. Досі пам'ятаю свій настрій, коли я писав перший текст. Це був текст про Мішу Таля.

- Нещодавно я бачив Руслана. Він живе в Більбао. Одружений. Не знаю, чи буває він в Києві. Йому зараз 32 роки, таке враження, що він пройшов свій пік. Незважаючи на такий молодий вік. Важко змагатися з такими молодими шахістами, які, наприклад, грали в турнірі претендентів. Я вже не кажу про Гірі, якому 21 рік. А навіть з Каруаною - 23, Накамурою - 26. Думаю, що Пономарьов залишається сильним гросмейстером, але йому ж нема де грати. Він змушений виступати в дуже сильних "швейцарках", де треба ламати гру, штучно грати на виграш. Хоча Руслан - шахіст високого класу, але якщо він отримає друге дихання, вийде в турнір претендентів, знову буде боротися за шахову корону, це буде дивно. І ще тому, що він живе в Більбао. Ти бував там?

- Жодного разу не був в Іспанії.

- У Більбао, знаєш, там хороше життя. А, як говорив Олександр Казимирович Толуш, для того, щоб добре грати в шахи, треба бути голодним, бідним і злим.

Це ж стосується і Павла Ельянова. У нього був прекрасний шанс в Баку на Кубку світу. Чи вдасться йому повторити той успіх - важко сказати. Він - гросмейстер екстра. Проте в ролі чемпіона світу я, зізнаюся, його не бачу і буду здивований, якщо він зробить такий ривок. І не тому, що він працює тренером то з одним, то з іншим. Це - нормальне професійне життя. Але щоб замахнутися на найвищі вершини... я це бачу малоймовірним.

Василь Іванчук. Ми розуміємо, що це видатний гросмейстер. Я не люблю розкидатися словом "геній", яке, як і все на світі, обміліо і девальвувало, але він, звичайно, неординарний талант. Якщо взяти навіть учасників турніру претендентів, навіть Карякіна - переможця, навіть будь-кого, зробити їм трепанацію черепа і порівняти з черепом Іванчука, і дати на аналіз, скільки клітин мозку зайняті кіньми, слонами, дебютним ідеями, мітельшпільними ідеями, мені здається, що Василь Михайлович переможе з великою перевагою. Але, на жаль, ми бачимо, що час безжальний для кожного. Йому вже 47 років, і хоча він для кожного турніру є великим надбанням, але з точки зору боротьби за першість світу, його шанси теж здаються малоймовірними. Десь найкращі роки пройшли, а з роками нервова система аж ніяк не зміцнюється, зношується. А у нього навіть у кращі часи були проблеми з нервовою системою. Але, коли тобі 22 або 25 років, це одна справа, а коли тобі 46-47, ми дивимося на нього і бачимо, що у Василя вже є сиве волосся, і чимало. Втім, для командного чемпіонату збірна України виглядає дуже потужною, адже четвертий і п'ятий шахіст, хто б він не був: і Юрій Криворучко, і Антон Коробов і Олександр Моїсеєнко, Олександр Арещенко та Захар Єфименко можуть набити багато очок. Але повторюю, для перемоги потрібно - спортивне щастя...

Петро Марусенко, міжнародний майстер ФІДЕ тренер.

Фото: chess-news.ru, schaakclubenpassant.nl, chessvibes.com

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-