Чемпіон світу захопив лідерство на супертурнірі у Норвегії

Чемпіон світу захопив лідерство на супертурнірі у Норвегії

Укрінформ
Героєм старту супертурніру у норвезькому місті Ставангер став господар змагань чемпіон світу Магнус Карлсен. У першому турі він поступово переграв білими Пенталу Харікрішну з Індії. А в третьому раунді у відмінному стилі подолав шведа Нільса Гранделіуса. 

Ця партія не вкладається в межі уявлень про Карлсена як про технаря, який готовий витиснути очко навіть у позиції, схожій на пустелю Сахару. Виявляється, що Магнус не проти інколи зіграти й у веселі шахи. Він пожертвував фігуру, що було далеко не очевидним рішенням. Проте, його суперник майже одразу припустився вирішальної помилки. А далі чемпіон світу був точним, як годинниковий механізм.  Після енергійної кінцівки Гранделіус склав зброю.

Перший тур став невдалим для українця Павла Ельянова -  він чорними поступився Анішу Гірі (Голландія). Суперники розіграли італійську партію. Треба сказати, що Павло знає цей дебют досконально. Він допомогав готувати його Марії Музичук у матчі проти Хоу Іфань. Сам Павло в італійській партії на турнірі у Вейк-ан-Зеє чорними здолав ту ж саму Хоу Іфань. Та й проти Гірі харків'янин дістав зовсім непогану позицію, проте кілька помилок перед контролем перетворили її на програшну… 

Але потім Павло продемонстрував доволі солідну гру. Зокрема, у зустрічі п'ятого раунду він чорними упевнено відстоявся в черговій італійській партії проти росіянина Володимира Крамника - нічия. У третьому турі не дав шансів на перемогу французу Максиму Вашьє-Лаграву (білі). Ще два мирних результати принесли  Павлу партії з Харікрішною та болгарином Веселином Топаловим.

 І от нарешті в шостому раунді українець, граючи білими проти Гранделіуса, досягнув перемоги. Він пожертвував пішака на ферзевому фланзі, проте трохи зруйнував становище короля суперника. Поєднуючи атаку на короля із загрозою руху небезпечного прохідного пішака, Ельянов змусив суперника капітулювати. Тепер у нашого шахіста - половина набраних очок.

Якщо говорити про загальні враження від турніру, то вони  не вельми цікаві. Карлсен після двох перемог забуксував і став робити нічиї. Та й інші учасники поки не демонструють фантазії та винахідливості. Можливо, на фініші вони нарешті прокинуться.

А поки що становище таке: 1.Карлсен - 4 очки з 6-ти, 2-5. Вашье-Лаграв, Крамник, Топалов і Харікрішна - по 3,5, 6-7. Ельянов та Аронян (Вірменія) - по 3, 8-9. Лі Чао (Китай) та  Гірі - по 2,5, 10. Гранделіус - 1.

Сьогодні, 26 квітня на турнірі вихідний.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-