Хоу Іфань повертає корону, а Марія Музичук сподівається на новий двобій

Хоу Іфань повертає корону, а Марія Музичук сподівається на новий двобій

Укрінформ
Дев’ята партія шахового матчу між українкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань закінчилася перемогою Хоу, яка достроково виграла львівський матч за звання чемпіонки світу і вчетверте завоювала корону. Отож, рахунок - 6:3 на користь претендентки.

Більш детального про заключну партію і не тільки в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко.

"Безумовно, будь хто з нефахівців, дивлячись на підсумок матчу, може констатувати, що переконлива перевага в рахунку китаянки цілком закономірна, що інакше не могло і бути. Але хід двобою аж ніяк не свідчить про це. Як на мене, Марія віддала перемогу суперниці своїми руками. Вона багато разів не реалізувала свої шанси, натомість її суперниця реалізувала усі свої "гольові ситуації". Здається, що критичний момент у двобої стався на 19-у ході шостої партії", - вважає досвідчений фахівець.

За його словами, якби українська шахістка знайшла тут вірне продовження, яке, за її словами, вона бачила, то невідомо, як склалася б подальша доля матчу.

"По-перше, в цьому випадку про виграш партії китаянкою став би малоймовірним, якщо взагалі можливим. А по-друге, ще не відомо, чи вдалося б їй взагалі врятуватися. На жаль, Марія втратила нитку боротьби, зробила низку незрозумілих ходів і зрештою програла. Відіграти два очки на дистанції в чотири партії - це місія, яку майже не можливо виконати", - переконаний Петро Марусенко.

Ще один надважливий, на його думку, момент - це перший програш Музичук.

"Знову вона мала чудову позицію в другій партії, маючи чорні фігури. Та раптом на 17-му ході львів’янка надовго задумалася й зробила поганий хід. І знову таки: вона бачила хороший, але варіант, який міг виникнути після цього, оцінила неправильно. У кінці його ясна перевага була на боці чорних, отож відмовлятися від нього не було ніякого сенсу. Важко переоцінити моральне значення цієї перемоги Хоу Іфань. Китаянка захопила лідерство і набула додаткової впевненості", - зауважив міжнародний майстер.

Чудові можливості були в українки - в третій та восьмій партіях. Та вона не реалізувала їх, констатував тренер ФІДЕ.

Про останній двобій Хоу Іфань та Марії Музичук він прокоментував лаконічно: "Знову Музичук без проблем зрівняла гру, цього разу в сиціліанському захисті. Та в ендшпілі грала не найкращим чином. Тим більше, що нічия для неї була рівноцінною поразці".

Підбиваючи деякі підсумки матчу, Петро Марусенко відзначив серед позитиву українки відмінну дебютну підготовку до матчу її та тренерського штабу, до якого входили Павло Ельянов, Юрій Криворучко та її сестра, Анна Музичук.

"Це вам не жарт: з п’яти партій чорними в жодній у Марії не було гіршої позиції, а інколи навіть трохи краща. Натомість, білими в усіх чотирьох партіях львів’янка мала, може й невелику, проте перевагу. Отож, дебютний двобій явно був за нашої співвітчизницею", - сказав фахівець шахів.

Проте не обійшлося без негативних моментів.

"Можливо, на Музичук тиснув колосальний авторитет Хоу Іфань й міф про її непереможність. Ви спитаєте, а чому міф? Адже в трьох матчах проти Хампі Конеру з Індії, а також з українками Анною Ушеніною та Марією Музичук, Хоу Іфань насправді не програла жодної партії. Добре, не міф. Але все ж таки її можна було подолати. Отут у Марії не вистачило упевненості в своїх силах. Звідси й пішли ті помилки, про яких я розповідав вище і які, власне, і вирішили долю матчу. Про це свідчить і той факт, що вона систематично опинялася в цейтноті, а там грала не найкращим чином. Хоу Іфань, ніде правди діти, як для жінки грає в бісову силу. В неї фантастична концентрація під час партії, вона чудово захищається, а також мудро будує матчеву стратегію. Що ж її величезний досвід мав же ж якось бути реалізований", - підкреслив Петро Марусенко.

При цьому він додав: "Китайська делегація перед матчем наполягала на тому, щоб гра проходила без глядачів, а трансляція була із затримкою в 30 хвилин. Мені здається, що на ці умови не треба було погоджуватися ні в якому разі. Я навіть не кажу, що це плювок у бік уболівальників. Але одразу китайці захопили психологічну ініціативу. Ця вимога була зроблена під виглядом модної нині боротьби з читерством. Але наразі в Москві проходить чоловічий турнір претендентів. І там, хоча грають два росіянина, ніяких таких заходів немає. Отож і офіційних правил таких не може бути. Цікаво, що було б. якби не пішли на зустріч китайцям. Кажуть, що ФІДЕ наполягала, але знову-таки: а на яких підставах?".

Що ж після програшу матчу життя продовжується, упевнений співрозмовник агентства. За цей рік відколи Музичук-молодша завоювала корону, до того моменту, коли вона її втратила, Марія зробила величезний крок уперед у якості своєї гри. Є підстави думати, що нині вона об’єктивно є другою шахісткою світу.

"Отож, цілком імовірним є її другий матч з Хоу Іфань. А як це може бути? Річ у тім, що нині триває серія турнірів Гран-прі ФІДЕ. Два з них уже зіграно, а два - ще попереду. Переможниця серії матиме право грати з чемпіонкою світу (Хоу Іфань). Та оскільки є велика ймовірність, що Хоу і стане тією самою переможницею, то вона гратиме новий поєдинок із другим призером. А на це місце реально претендують лише наша Марія та китаянка Юй. Поки що китайська шахістка дещо попереду, та розрив не такий вже великий, щоб його не можна було подолати в двох турнірах", - підсумував Петро Марусенко.

Отож, слідкуватимемо разом за новими успіхами українки. Тим більше, що в неї напевно залишився від матчу великий запас ідей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-