Матч за світову шахову корону стартує у Львові

Матч за світову шахову корону стартує у Львові

Укрінформ
У Львові  у вівторок стартує Матч за звання чемпіонки світу з шахів. За золоту шахову корону змагатимуться чинна чемпіонка світу українка Марія Музичук та претендентка китаянка Хоу Іфань, яка цим титулом володіла тричі: у 2010, 2011, 2013 роках.

Церемонія відкриття матчу відбудеться  у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, інформує lviv2016.fide.com.

“На відкриття запрошуємо близько тисячі осіб. Це будуть команди Марії Музичук та Хоу Іфань, представники ФІДЕ та міжнародної шахової спільноти, Федерації шахів України, українські гросмейстери, школярі Львова та Львівської області, які займаються у шахових гуртках”, - розповіли у Львівській дирекції з підготовки та проведення Матчу за звання чемпіонки світу з шахів.

Під час відкриття відбудеться також іще один надзвичайно важливий етап матчу - жеребкування, після якого стане відомо, хто з учасниць у першій партії гратиме білими фігурами.

Усі десять партій матчу за шахову корону відбудуться в Палаці Потоцьких. Перша партія розпочинається 2 березня о 15:00. Пряму трансляцію матчу можна буде переглянути на офіційному сайті Lviv2016.fide.com.

Призовий фонд цього матчу становить 200 тисяч євро.  60% отримає переможниця,  40% - гравчиня, що програла після десяти основних партій. Якщо переможниця визначилась після тай-брейків, тоді розподіл 55%х45%.

Нагадаємо, титул чемпіонки світу з шахів Музичук здобула у 2015 році в Сочі (Росія). Іфань отримала право на участь у матчі за звання чемпіонки світу після перемоги на серії Гран-Прі 2013-2014.

Суперниці двічі зустрічались за шахівницею - у 2012 році на турнірі в Гібралтарі та під час Гран-Прі в Монако у 2015 році. Обидва рази між ними точилась завзята боротьба, але перемагала Іфань.

Згідно з рейтингом ФІДЕ на 1 березня 2016 року  Іфань (2667) посідає перше місце серед жінок, а Музичук (2563) - четверте.

Довідка. Жіноча корона існує з 1927 року, коли під час Всесвітньої шахової Олімпіади відбувся жіночий турнір претенденток. За майже 90 років розіграшу звання чемпіонки світу з шахів серед жінок короною володіли тільки 15 шахісток, які представляли сім національностей: Китай - 4, Україна - 3, Росія - 3, Грузія - 2, Чехословаччина, Угорщина, Болгарія - по 1. Найстаршою чемпіонкою була Ольга Рубцова - 47 років, наймолодшою - Хоу Іфань - 16.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-