Допінг-скандал в РФ: Наслідки будуть більші за кризу в ФІФА - експерт

Допінг-скандал в РФ: Наслідки будуть більші за кризу в ФІФА - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Допінговий скандал, що спалахнув в Росії і став справжнім " чорним понеділком" для світової легкої атлетики матиме наслідки набагато більш руйнівні, ніж скандал у ФІФА.

Таку думку висловила Укрінформу науковий працівник Французького інституту стратегічних досліджень (IRIS) Кароль Гомез.

"Наслідки допінгового скандалу в Росії будуть набагато більш руйнівними, ніж криза в ФІФА. Світову спільноту особливо вразив рівень організованої маніпуляції", - зазначила вона.

Експерт підкреслила, що фактично за участю спортивної влади та ФСБ запроваджено стійку систему допінгу спортсменів, і, за даними комісії WADA, це лише верхівка айсберга: "До цього були залучені інші країни, зокрема, згадувалися Кенія, Марокко та Туреччина".

На думку Гомез, подія одразу відкинула людство до спортивних практик часів холодної війни, коли медалі були зброєю у протистоянні між Сходом і Заходом, при цьому в їхній вартості не враховувалися ризики для здоров'я атлетів.

"Повернення до таких скандальних практик, відомих з  архівів НДР та СРСР, сьогодні, матиме негативні політичні наслідки не лише для російської федерації з легкої атлетики, для Національного олімпійського комітету, який, є надзвичайно потужною структурою на міжнародній спортивній арені, а й в цілому для країни", - зазначила вона.

За словами експерта, враховуючи нинішнє геополітичне положення, Росія знову міцно утримуватиме реноме "ненадійного партнера". Гомез також зазначила, що до цієї резонансної справи буде злучений Інтерпол, який також проведе міжнародні розслідування.

Нагадаємо, що Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) оприлюднило результати свого розслідування у Росії, які вразили світ рівнем використання допінгу серед російських атлетів. Фахівці звинуватили 10 росіян-спортсменів у зловживаннях, а ФСБ та особисто міністра спорту РФ Віталія Мутка у причетності до приховування випадків вживання допінгу та маніпуляцій. Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) оголосила про запровадження санкцій проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-