Допінговий скандал: Росії можуть заборонити брати участь в Олімпіаді

Допінговий скандал: Росії можуть заборонити брати участь в Олімпіаді

Укрінформ
У понеділок Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) оприлюднило результати свого розслідування у Росії.

В агентстві були вражені рівнем використання допінгу серед російських атлетів, пише Associated Press.

«Комісія WADA рекомендувала Міжнародному олімпійському комітету заборонити всім російським атлетам брати участь у змаганнях Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, зокрема, і в літній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро наступного року. П’ятьом російським атлетам рекомендовано заборонити у них участь назавжди», - йдеться у повідомленні.

Голова незалежної комісії WADA Дік Паунд звинуватив у причетності до приховування випадків вживання допінгу Федеральну службу безпеки Росії та особисто міністра спорту РФ Віталія Мутка. У доповіді також сказано, що московська антидопінгова лабораторія знищила 1417 допінг-проб перед приїздом інспекції WADA.

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) вже відреагувала на це і повідомила, що буде вирішуватися питання про запровадження санкцій проти Росії.

Серед п’яти спортсменів, яких рекомендують відсторонити від легкої атлетики назавжди - золота медалістка 2012 року Марія Савінова-Фарносова.

При цьому сам Мутко назвав звинувачення WADA "дивними".

"Лабораторія п'ять місяців тому провела роботу з водних видів спорту, ми отримали не п'ять (балів), а шість. Вона визнана еталоном. Ніяких питань не було", - заявив він "Интерфаксу".

Мутко зазначив, що московська лабораторія отримала найвищі оцінки за роботу на Олімпіаді в Сочі, і в цьому зв'язку йому незрозуміло, чому сьогодні у неї потрібно відкликати ліцензію.

Що ж стосується знищення допінг-проб, то лабораторія робила це відповідно до циркуляру Всесвітнього антидопінгового агентства, наголосив він.

"Це робилося з відома WADA, яке спустило циркуляр. Там є процедура, спустили: "З такого-то моменту проби збережіть". По решті не було вказівок, і вони були знищені", - переконує Мутко.

Фото: Олександр ФЕДОРОВ, Спорт Експрес

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-