У Норвегії пропонують продовжити тимчасовий захист для українців до п’яти років

У Норвегії пропонують продовжити тимчасовий захист для українців до п’яти років

Укрінформ
Міністерство юстиції та надзвичайних ситуацій Норвегії подало до парламенту пропозицію щодо змін до Закону про імміграцію, щоб збільшити термін дії тимчасового колективного захисту для біженців з України із трьох до п’яти років.

Про це повідомляється на сайті уряду Норвегії, передає Укрінформ.

Як зазначається, пропозиція про продовження дозволу до п’яти років дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації з українськими біженцями.

«Ситуація в Україні залишається непередбачуваною, і можливість продовжити дозвіл на два додаткові роки дозволить нам обирати обґрунтовані рішення у зручний для нас час», - сказала глава Міністерства юстиції та надзвичайних ситуацій Емілія Енгер Мель.

Дозволи за схемою тимчасового колективного захисту видаються терміном дії на один рік. Станом на сьогодні вони можуть бути продовжені до трьох років. У березні 2025 року термін перебування в Норвегії для перших українців, які приїхали до країни, досягне трьох років, тобто максимальну кількість років за чинним законодавством.

При ухваленні майбутніх рішень будуть враховані, серед іншого, процеси, які відбуваються в інших європейських країнах. Навіть у випадку збільшення терміну продовження тимчасового колективного захисту, може виявитися доцільним скасувати цю схему та перейти до видачі звичайних дозволів до закінчення п’ятирічного періоду, йдеться у заяві норвезького уряду.

Читайте також: Глава МЗС Норвегії: Ніхто з нас не робить достатньо для України

Запропоновані зміни до закону є загальними і стосуватимуться всіх, на кого поширюється тимчасовий колективний захист. Однак на сьогодні ці зміни на практиці будуть стосуватися лише переселенців з України.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Норвегії розпочинає нову грантову програму та виділить майже $6,4 млн на зміцнення громадянського суспільства в Україні, проєкт діятиме до 2027 року включно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-