Постраждалі від сексуального насильства під час війни в Україні отримають репарації  - Лубінець

Постраждалі від сексуального насильства під час війни в Україні отримають репарації - Лубінець

Укрінформ
Фонд Global Survivors Fund запускає в Україні проєкт виплати репарацій людям, що постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець написав у Телеграмі

За його словами, Росія використовує сексуальне насильство як психологічну зброю, спосіб залякування населення на тимчасово захоплених територіях, інструмент приниження і придушення українського народу та для тортур військовополонених.

"Це грубе порушення одного з фундаментальних прав людини – на особисту недоторканість особи. СНПК може кваліфікуватись не тільки як воєнні злочини, злочини проти людяності чи грубі порушення прав людини, але й бути частиною актів геноциду", - підкреслив Лубінець.

За словами омбудсмена, його представник з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Михайло Спасов входить до наглядової ради пілотного проєкту щодо виплати репарацій постраждалим від сексуального насильства в Україні від фонду Global Survivors Fund.

Читайте також: В Україні оголосили 40 військовим РФ підозру у сексуальному насильстві під час війни

"Фонд планує спершу зібрати дані від постраждалих, потім ідентифікувати, чи правдиві їхні свідчення та чи відповідають ці кейси критеріям СНПК. Якщо так, тоді на кожного й кожну чекає виплата розміром 3 тис. євро. Отримати кошти в межах проєкту зможуть 500 постраждалих. Фонд обіцяє конфіденційність", - наголосив Лубінець.

Він привітав рішення про запуск проєкту й намір фонду захищати конфіденційність постраждалих задля захисту прав людини та її персональних даних.

Як повідомляв Укрінформ, до судів передані 246 справ щодо воєнних злочинів Російської Федерації на території України. 

Фото: Гнат Голик, Ґвара Медіа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-