Верховний суд визначив підстави для позбавлення військових додаткової винагороди

Верховний суд визначив підстави для позбавлення військових додаткової винагороди

Укрінформ
Військовослужбовця можуть позбавити щомісячної додаткової винагороди у період воєнного стану лише у разі вчинення ним адміністративного правопорушення, пов’язаного з проходженням військової служби.

Такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у справі за позовом військовослужбовця про оскарження дій військової частини щодо позбавлення його щомісячної додаткової винагороди за березень - квітень 2022 року, передає Укрінформ.

Згідно з матеріалами справи, позивачу на підставі протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП (домашнє насильство) наказами командира військової частини вирішено не виплачувати додаткову винагороду на період дії воєнного стану в розмірі 30 тис. грн за березень і квітень 2022 року. Такі дії позивач вважав протиправними.

Під час розгляду справи КАС ВС дійшов висновку, що передбачене постановою КМУ № 168 грошове забезпечення військовослужбовців пов’язане саме з виконанням обов’язків військової служби, відповідно невиплата додаткової винагороди як складової грошового забезпечення має бути пов’язана з виконанням або невиконанням військовослужбовцями обов’язків саме військової служби, а не поза межами її здійснення.

Читайте також: Рада завершила розгляд відхилених правок до законопроєкту про мобілізацію

Як повідомлялося, раніше ВС постановив, що на військовослужбовця, який за його згодою отримав від держави компенсацію на придбання житла, не поширюються гарантії, передбачені ст. 125 ЖК України про неможливість виселення зі службового житла без надання іншого помешкання.

Фото: Телеграм / Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-