СБУ оголосила підозру колаборантам, причетним до депортації в Росію 15 дітей

СБУ оголосила підозру колаборантам, причетним до депортації в Росію 15 дітей

Укрінформ
СБУ зібрала доказову базу на двох громадян України, які сприяли депортації до Росії 15 вихованців Новопетрівської спеціальної школи у Миколаївській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Слідчі української спецслужби задокументували насильницьке переміщення по тимчасово окупованій території України та подальшу депортацію до РФ 15 вихованців захопленої на той час (липень 2022 року) Новопетрівської спеціальної школи на Миколаївщині», - йдеться в повідомленні.

Серед виконавців злочину – так званий заступник очільника загарбницького «департаменту молоді та спорту Херсонської області» та його спільниця – призначена росіянами «ректорка» аграрного університету на тимчасово захопленій території регіону.

Зазначається, що до навчального закладу прибули 20 озброєних військовослужбовців країни-агресора. Вони забрали вихованців школи разом із директоркою та її чоловіком і примусово вивезли до захопленого на той час селища Степанівка Херсонської області.

Читайте також: Депутатці Держдуми РФ та її спільниці повідомили про підозру у депортації українських дітей

Там потерпілих очікували двоє фігурантів-псевдопосадовців, які організували примусове переміщення викрадених дітей і двох дорослих до місцевого річкового вокзалу. Звідти потерпілих переправили на лівобережжя області, а потім - автобусом до Криму.

Після цього вихованців української школи поїздом вивезли до міста Анапа у Краснодарському краї РФ.

За даними слідства, під час перебування депортованих дітей у Росії представники держави-агресора заборонили їм спілкуватися українською мовою та змушували співати гімн Росії.

Згодом за підтримки міжнародних волонтерських організацій малолітніх потерпілих вдалося вивезти до третьої країни, щоб надалі повернути додому.

Читайте також: Конгрес місцевих влад Ради Європи засудив викрадення українських дітей та інші воєнні злочини Росії

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (Порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки підозрювані перебувають на тимчасово захопленій частині України, тривають комплексні заходи, щоб знайти їх та покарати.

Як повідомляв Укрінформ, незаконно вивезені до російської Анапи вихованці Новопетрівської школи-інтернату перебувають у Грузії під опікою посла України, і залишатимуться там до кінця воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-