Наратив російської пропаганди щодо корупції в Україні стає для РФ стратегічним - експерт

Наратив російської пропаганди щодо корупції в Україні стає для РФ стратегічним - експерт

Укрінформ
Наратив російської пропаганди із дискредитацією української влади, зокрема щодо корупції в Україні, стає достатньо стабільним і стратегічним для РФ. Він спрямований обмежити допомогу для України.

Про це повідомила заступниця виконавчого директора ГО «Вокс Україна», керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ «Побороти корупцію в Україні: зміна ставлення, гейміфікація, співдія».

«Як в європейському, так і в українському інформаційному просторі фейки щодо корупції в Україні й різноманітні форми дискредитації української влади, зокрема з точки зору наявності тих чи інших корупційних схем, масово почали з'являтися у листопаді-грудні 2022 року. І далі, протягом 2023 – початку 2024 року, тримаються приблизно на однаковому рівні. Цей наратив із дискредитацією української влади, зокрема, щодо корупції в Україні, у російської пропаганди стає достатньо стабільним», – сказала Сліпченко.

Вона підкреслила, що цей наратив можна вважати стратегічним, тому що він має довгострокову ціль – обмежити допомогу для України, яку ми отримуємо від наших закордонних партнерів.

За її словами, для цього Росія вкидає різноманітні фейки за допомогою різних способів – як через онлайн-медіа, так і через мережу своїх псевдоекспертів, які працюють на європейську аудиторію.

Читайте також: В Україні заблокують ворожі YouTube-ресурси - Центр протидії дезінформації

«Хочу згадати один з останніх таких кейсів. Це була стаття, яку опублікувало медіа «Global euronews» нібито від американського журналіста Сеймура Херша. Він стверджував, що директор ЦРУ Вільям Бернс нібито прилітав до Києва, щоб повідомити про занадто високий рівень корупції у владі, а також про невдоволення низки підлеглих Зеленського через його так звану «надмірну частку». Ця новина абсолютно безпідставна і не базується на жодних фактах. Справа в тому, що «Global euronews» – це фейковий російський сайт, що мімікрує під європейські медіа. Сеймур Херш – це псевдоексперт, який працює на західну аудиторію і систематично повторює наративи Кремля», – сказала керівниця VoxCheck.

Вона додала, що в українському інформаційному просторі багато російської дезінформації спрямовано на представників вищого політичного та військового керівництва.

«Наведу абсолютно свіжий кейс, який циркулював у соціальних мережах у березні. Це чергова спроба дискредитувати Залужного і Зеленського. Пропагандисти поширювали відео, яке нібито створило BBC. У ньому йшлося, що начебто Залужний отримав 53 мільйони доларів за відмову від своїх амбіцій у політиці. Пропагандисти додавали, що нібито розслідувач Bellingcat Христо Грозев вивчив деталі цієї домовленості й підтвердив, що вона справді була. Справа в тому, що це було повністю змонтоване відео з різних елементів інтерв'ю або відео на BBC. Христо Грозев також спростував цей фейк», – розповіла Сліпченко.

Як повідомляв Укрінформ, у китайській соцмережі TikTok виявили фейкові акаунти, які поширювали дезінформацію про російсько-українську війну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-