У МВС заявили, що камери спостереження не збирають особисті дані громадян

У МВС заявили, що камери спостереження не збирають особисті дані громадян

Укрінформ
Камери відеоспостереження не збирають особисті дані громадян, зокрема й біометричні, це неможливо з технічного боку.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко у відеоподкасті на тему “Система відеомоніторингу”, передає кореспондент Укрінформу.

“Камера відеоспостереження фіксує лише образ громадянина... І ми говоримо не тільки про громадян, а й про автотранспорт. Кредитна історія не збирається, сітківка ока.., інформація про ДНК, про відбитки пальців — не збирається. Це станом на сьогодні технічно неможливо”, - заявив посадовець.

Зі свого боку заступник глави Нацполіції Андрій Нєбитов зауважив, що програми, якими послуговуються користувачі соцмереж, збирають значно більше особистих даних громадян, ніж може будь-яка найсучасніша камера.

Як зазначалося, у МВС планують у законі про єдину систему відеомоніторингу напрацювати норми, щоб камери відеоспостереження у місцях громадського користування і в регіонах були під'єднані до єдиної системи, щоб працівники правоохоронних відомств могли аналізувати інформацію.

Читайте також: Тотального стеження не буде: у МВС роз'яснили, що фіксуватиме система відеокамер у публічних місцях

“Інформація збирається у метадані, накопичується і зберігається той період, який буде визначений певною системою. Метадані будуть зберігатися на серверному обладнанні і цю інформацію можна буде переглянути з часом”, - заявив Тимченко.

Він зазначив, що система вже працює в Україні. Національна поліція має інтеграційну платформу, до якої долучені більшість регіонів.

У цьому зв'язку Нєбитов підкреслив, що подібні системи давно використовують у розвинених країнах. Наприклад, у Китаї встановлено 200 мільйонів камер - найбільше у світі. На другому місці США, які мають 50 мільйонів камер. У Німеччині встановлено 5 мільйонів камер, у Японії - понад 5 мільйонів камер, у Південній Кореї — понад 2 мільйони камер.

Читайте також: Майже 40 тисяч камер: у поліції розповіли, як працює зараз система відеоспостереження

"Треба розуміти головне: що держава і НПУ та інші органи безпеки через впровадження цих систем реалізують наше з вами право на безпеку, а не обмеження якихось прав людини”, - наголосив заступник глави Нацполіції.

Як повідомлялося, у лютому у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт “Про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки”, який унеможливить використання камер відеоспостереження з програмним продуктом РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-