Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи рухається Україна у правильному напрямку? Що показують опитування

Чи рухається Україна у правильному напрямку? Що показують опитування

Укрінформ
Можна сказати, що українці повертаються до свого звичного стану невдоволення. Які ж приводи для оптимізму?

Нещодавно медіа активно обговорювали новину, що вперше з початку повномасштабної війни частка українців, які вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку, стала нижчою, ніж частка тих, хто має протилежну думку (рис. 1), причому молодші люди менш оптимістичні (рис. 2). Більше про це – у дослідженні «Вокс Україна».

Рисунок 1. Як ви вважаєте, в цілому в Україні справи йдуть у правильному чи неправильному напрямку?

Джерело: група «Рейтинг»

Рисунок 2. Розподіл відповідей на запитання «Як ви вважаєте, в цілому в Україні справи йдуть у правильному чи неправильному напрямку?» за віком, лютий 2024

Джерело: група «Рейтинг»

Однак чи справді все так погано? Давайте поглянемо на ширший контекст. Як видно уже з рис. 1, ситуація 2022-23 років була скоріше аномалією – «єднанням навколо прапора». Справді, якщо на країну напав значно сильніший ворог, то з раціональної точки зору пояснити відповідь «справи в країні йдуть у правильному напрямку» складно. Тому імовірно за такою відповіддю ховається очікування: «якщо сьогодні все дуже погано, то завтра буде краще» (хоча знов-таки, з раціональної точки зору ми розуміємо, що це не гарантовано).

Ми бачимо подібні, хоча й менші за величиною, сплески оптимізму у 2014 році, коли, незважаючи на те, що війна росії проти України вже почалася, ще зберігалася радість від перемоги Майдану, а також у 2019 році, після переобрання влади (втім, кожен президент на початку своєї каденції отримував певний кредит довіри від українців).

Подібну картину «спадання оптимізму» бачимо й за результатами опитувань інших організацій. За опитуванням Центру Разумкова, частка оптимістів на початку 2024 року все ще трохи вища, ніж песимістів, а за опитуванням КМІС – навпаки, проте різниця несуттєва (в межах похибки).

Рисунок 3. Якщо говорити в цілому, як Ви вважаєте, події в Україні розвиваються у правильному чи неправильному напрямі?

Джерело: опитування Центру Разумкова

Рисунок 4. На вашу думку, справи в Україні розвиваються у неправильному чи правильному напрямку?

Джерело: опитування КМІС. Примітка: починаючи з 2022 року сума відповідей «безумовно, (не)правильному» та «скоріше (не)правильному»

Втім, усе одно частка тих, хто вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку, значно вища, ніж була до повномасштабної війни, і значно вища, ніж, наприклад, 25 років тому: так, у 2001 році 75% українців думали, що справи йдуть у неправильному напрямку, а в 1994 році таких було 87%. Проте, озираючись назад, можна сказати, що весь цей час Україна розвивалася, хоча й не без складнощів. 

Отже, можна сказати, що українці повертаються до свого звичного стану невдоволення (і, відверто, приводи для цього є). Проте чи є у нас приводи також для оптимізму? На нашу думку, так. Наприклад, наприкінці 2023 року 69% українців думали, що українці поступово згуртовуються та стають політичною нацією, тоді як восени 2022 року так вважали лише 35%. Все більше українців віднаходять свою українську ідентичність (рис. 5) та вважають, що Україна – це Європа, у культурному, історичному та політичному сенсі (хоча поки що не в економічному, що цілком зрозуміло) – рис. 6.

Рисунок 5. До якої культурної традиції Ви себе насамперед відносите?

Джерело: опитування Центру Разумкова

Рисунок 6. Чи є, на Ваш погляд, Україна європейською державою?

Джерело: опитування Центру Разумкова. Примітка. На графіку показані частки відповідей «так» серед тих, хто надав певну відповідь. Значення понад 50% означають, що відповідей «так» було більше, ніж «ні».

Автори:
Максим Антоненко, стажер проєкту «Індекс реформ»

«Вокс Україна»

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-