В ООН дипломати поспілкувалися з українськими дітьми, повернутими після викрадення Росією

В ООН дипломати поспілкувалися з українськими дітьми, повернутими після викрадення Росією

Фото
Укрінформ
У штаб-квартирі ООН у заході, присвяченому проблемі викрадення Росією українських дітей, узяли учать три дитини, яких повернули з РФ на батьківщину.

Як передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку, їх представила дипломатам уповноважена Президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук.

У заході високого рівня «Украдені голоси: Історія українських дітей під час війни» взяли учать міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба, Нідерландів - Ганке Брюїнс Слот, Канади – Мелані Жолі та інші урядовці й дипломати з різних країн.

Представляючи дітей, Герасимчук розповіла, що 9-річний Ілля, мати якого під час обстрілу Маріуполя загинула, був доставлений з важким пораненням ноги до лікарні Донецька. Іллю повернули на Батьківщину після того, як його родич побачив по російському телебаченню, що дитину госпіталізували в окупованому місті. Бабуся хлопчика добиралася туди майже тиждень. Звідти їй вдалося забрати дитину.

Мати Кіри померла після народження доньки. Батько – відомий спортсмен з водного поло Євген Обединський – виховував її сам. У березні окупанти під час обстрілу його вбили. Кіру вивезли вглиб окупованої території. Її дідусь запустив успішну громадську кампанію тиску на РФ з метою звільнення внучки, і дівчинку вдалося врятувати.

Читайте також: Міжнародна група Bring Kids Back UA заслухала звіти про депортацію українських дітей Росією

Під час російської облоги Маріуполя Сашко потрапив під обстріл і отримав серйозне поранення в око. Російські солдати вивезли хлопчика та його матір, у фільтраційному таборі їх розділили. Сашко випросив телефон у іншої дитини в лікарні, де його розмістили, і крадькома зателефонував бабусі. За підтримки державних інституцій та громадських організацій вона отримала всі необхідні документи й підтримку для здійснення небезпечної подорожі на тимчасово окуповану територію, щоб урятувати внука. Мати Сашка вважається зниклою безвісти.

Герасимчук розповіла, що стосовно українських дітей Росія застосовує різні методи силового вивезення: викрадення їх безпосередньо з сімей; викрадення із дитячих закладів; убивство батьків і викрадення дітей; розділення сімей у процесі фільтрації; «тимчасове» розміщення у так званих «реабілітаційних таборах»; викрадення під виглядом лікування в медичних установах Росії.

За словами уповноваженої, поки що вдалося повернути з Росії та тимчасово окупованих територій лише 388 дітей.

Кореспондент Укрінформу став свідком спілкування дітей із постпредом США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, яка зустріла їх після заходу в коридорі, похвалила за мужність і стійкість і побажала гарного перебування у США та успішного повернення в Україну.

Читайте також: Росія має назвати точну кількість вивезених з України дітей та їхнє місцезнаходження - Комітет ООН

Як повідомляв Укрінформ, у пʼятницю в рамках кампанії «Викрадені голоси», що є частиною плану дій Bring Kids Back UA, у штаб-квартирі ООН відбувся захід високого рівня щодо повернення викрадених та депортованих Росією українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-