Глава МЗС Британії відвідав у Варшаві Центр ОПОРИ, що збирає дані про воєнні злочини Росії

Глава МЗС Британії відвідав у Варшаві Центр ОПОРИ, що збирає дані про воєнні злочини Росії

Фото
Укрінформ
Міністр закордонних справ і в справах Співдружності та розвитку Великої Британії Девід Кемерон відвідав у Варшаві Центр сприяння документуванню воєнних злочинів фундації OPORA in Poland.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА, передає Укрінформ.

«Ви маєте документувати, аби винні були притягнуті до відповідальності. У вас може бути політична воля всього світу для судових справ і правового переслідування, але не без доказів того, де це сталося. Ось чому те, що ви робите, так життєво важливе», - сказав Кемерон.

Своєю чергою очільниця ОПОРИ Ольга Айвазовська вказала на критичну необхідність вчасно й ефективно притягувати до відповідальності за всі міжнародні злочини, вчинені в Україні, включно зі злочинами проти людяності, агресією та геноцидом.

«У свідченнях, які очевидці надали ОПОРІ, ми бачимо ознаки всіх цих злочинів. Вкрай важливо, щоб Велика Британія продовжувала та збільшувала свою підтримку міжнародно-правових механізмів і на двосторонньому й багатосторонньому рівнях залучалася до забезпечення розслідування та переслідування воєнних злочинів. Для нас також важливо розглянути роль свідків як лідерів з-поміж тих, хто вижив. Вони заслуговують на підтримку та нову парадигму співпраці, психологічну допомогу і залучення до процесу досягнення цілей правосуддя», - зазначила вона.

Девід Кемерон також поспілкувався з Олегом Афанасьєвим, головним героєм документального фільму «Віддалений гавкіт собак».

«17-річний хлопець із Маріуполя, який розповів про жахи життя в окупації та два місяці без їжі й води, закликав допомогти українським дітям. Зворушений історією Олега, міністр закордонних справ Девід Кемерон поділився, що у 2022 році його власна родина також приймала родину з України», - зазначається в повідомленні.

Айвазовська й Афанасьєв подарували міністру книгу «Війна голосами дітей». Це видання благодійного фонду «Голоси дітей» до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У книзі зібрано близько 100 емоційних цитат, які демонструють парадоксальний погляд дітей на війну. Вони проілюстровані дизайнерами, художниками, фотографами та знаними людьми з різних куточків світу.

Як зазначається, на початку наступного тижня делегація ОПОРИ, Міжнародного центру української перемоги та благодійного фонду «Голоси дітей» проведе низку заходів у парламенті Великої Британії з нагоди другої річниці вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Поліція вже задокументувала майже 111 тисяч злочинів, які військові РФ скоїли в Україні

«Візит розпочнеться парламентським заходом у Залі Черчилля в понеділок, 19 лютого, а наступного дня відбудеться експертна дискусія. Основна мета цих заходів, які сукупно називаються «Відлуння трагедії: свідчення про війну Росії в Україні», — висвітлити руйнівний вплив війни, зосередившись на досвіді цивільного населення та геноцидному характері війни», - пояснили в ОПОРІ.

Громадянська мережа також візьме участь у публічному заході в Українському інституті в Лондоні 21 лютого. В межах події відбудеться показ короткометражного документального фільму «Що ми втратили», а також панельна дискусія. Українські експерти й свідки воєнних злочинів обговорять досвід дітей, утиски Росією української культури та ідентичності на окупованих територіях України, а також те, що можна зробити, аби притягнути Росію до відповідальності за ці злочини.

Фото: oporaua.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-