Нацполіція наразі має 32 швидкісні лабораторії з відбору ДНК

Нацполіція наразі має 32 швидкісні лабораторії з відбору ДНК

Укрінформ
Національна поліція (НПУ) наразі має 32 швидкісні лабораторії з відбору ДНК, які правоохоронцям надали міжнародні партнери, і ще 12 очікують отримати невдовзі.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив перший заступник голови Нацполіції України – керівник Головного слідчого управління НПУ Максим Цуцкірідзе, передає Укрінформ.

"Триває робота з занесення в базу ДНК-профілів рідних. Вже є 7 тис. профілів для порівняння. На даний момент у нас є 32 швидкісні лабораторії по відбору ДНК, які надали міжнародні партнери, ще 12 очікуємо. Десь 1 тис. осіб ідентифікували саме завдяки ДНК-експертизам. Криміналісти роблять колосальну роботу, щоб близькі могли по-людські поховати рідну людину", - заявив Цуцкірідзе.

За його словами, НПУ в процесі ідентифікації тіл допомагають міжнародні партнери України, а саме - Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти, яка знаходиться в Нідерландах.

"Ми співпрацювали з ними упродовж 2023 року, і за цей період відібрали зразки у понад 400 громадян України за кордоном. За допомогою такої співпраці було встановлено близько 90 збігів", - заявив керівник ГСУ Нацполіції.

Відповідаючи на питання щодо міжнародної співпраці в контексті війни і розслідування невоєнних злочинів, перший заступник голови НПУ поінформував, що Нацполіція надає міжнародні доручення щодо правової допомоги іншим країнам чи інші держави надають їх.

За його словами, у порівнянні з довоєнним періодом ефективність виконання цих запитів підвищилась.

"Станом на сьогодні слідчими виконується понад 638 запитів компетентних органів іноземних держав про надання міжнародної правової допомоги у кримінальних справах. Ці запити надходять через Офіс Генпрокурора і переважну більшість доручають виконувати саме поліцейським. Так ми відслідковуємо іноземних злочинців і повертаємо їх в країни їх громадянства", - сказав Цуцкірідзе.

Читайте також: Швейцарські ДНК-аналізатори допоможуть у впізнанні зниклих безвісти українців - посол

Окремо він подякував їхнім партнерам і відзначив плідність співпраці з відділом з правоохоронних питань посольства США, Радою Європи, КМЕС, Європолом, Євроюстом, Міжнародним кримінальним судом.

"Співробітництво та допомога не послаблюються з часом", - розповів керівник Головного слідчого управління НПУ.

Як повідомлялося, у Нацполіції заявили, що всі обласні управління забезпечені лабораторіями для експрес-аналізу ДНК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-