У Києві презентували проєкт «Імпульс» для активізації розвитку молодіжної роботи

У Києві презентували проєкт «Імпульс» для активізації розвитку молодіжної роботи

Фото
Укрінформ
У Києві відбулась презентація проєкту «Імпульс», що забезпечує розвиток молодіжної роботи, сприяє підготовці молоді до активної участі в суспільному житті та у громадській діяльності.

Захід відбувся в Укрінформі, передає кореспондентка агентства.

«Наразі потрібно не дати зворотнього ходу реформі децентралізації, потрібно прикласти всіх зусиль до того, щоби всі здобутки, які ми вже маємо, були примножені і усталені», - наголосила фахівчиня з залучення молоді проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Вікторія Орисюк.

За її словами, наразі ведеться робота над інституціоналізацією реформи децентралізації, інституціоналізації роботи органів місцевого самоврядування з точки зору покращення нормативно-правових рамок їх роботи, над посиленням спроможності органів місцевого самоврядування з точки зору економічної спроможності, стратегічного планування, а також над залучення громадськості.

«Ми працюємо над тим, щоб голос громадськості, зокрема голос молоді, був якомога більше гучнішим громадах, аби вони викладалися до процесу розвитку громад», - акцентувала експертка.

У свою чергу заступник міністра молоді та спорту України Владислав Яцук зауважив, що одним з викликів для залучення молоді до громадського життя своїх громад є те, що велика частка молодих українців виїхала закордон через повномасштабне вторгнення Росії на територію України.

Посадовець нагадав, що наразі близько двох мільйонів осіб серед молоді перебувають за межами України, а ще близько двох мільйонів є внутрішньо переміщеними особами.

«Лише 20 - 30% молоді готові долучатися до молодіжної роботи у своїх громадах, але за умови, якщо буде офіційне працевлаштування, повна зайнятість і будуть створені певні умови», - поінформував Яцук.

Водночас голова Асоціації молодіжних працівників України Леся Мукосєєва зазначила, що в рамках проєкту «Імпульс» буде проведено 4 базових тренінги для молоді у громадах і 8 спеціалізованих.

Вона пояснила, що спеціалізовані тренінги будуть направлені саме на потреби мешканців конкретної громади.

Координатор проєкту в громадах Віктор Сіпєєв додав, що «Імпульс» охоплює чотири області учасниці - Волинську, Одеську, Рівненську та Закарпатську, а кожна з цих областей по 10 територіальних громад.

Він зауважив, що у межах проєкту буде проведено більше 40 інформаційних заходів, які підвищать поінформованість молоді про проєкт та про молодіжну політику на місцевому рівні.

«Для цих громад будуть проведені дослідження потреб молоді, стан молодіжної політики в територіальній громаді, дослідження інфраструктури, а також інші фактори, які пов'язані саме з молодіжною політики на місцях», - поінформував Сіпєєв.

Керівниця проєкту Оксана Мальченко також повідомила, що після проведення дослідження будуть узагальнені всі дані та напрацьовані рекомендації для кожної громади.

«Після цього в кожній громаді ментори і партнерські організації, для яких буде відкрито набір, будуть налагоджувати взаємодію між органами місцевого самоврядування та структурами, які вже працюють з молоддю», - підкреслила вона.

Читайте також: U-LEAD: Компетентне місцеве самоврядування - основа європейського майбутнього України

Мальченко пояснила, що задачею партнерських організацій і менторів буде створення системи взаємодії і підтримки, яка буде надаватись учасникам протягом дев'яти місяців проєкту, вирощувати потенціал молодих людей до роботи і адвокації своїх інтересів у громадах.

«В нас заплановані і мережеві заходи, на яких 3-4 громади будуть разом декілька днів співпрацювати, ділитися своїм досвідом, практиками, проблемами і шляхами їх вирішення, а також налагодять регіональну взаємодію та співпрацю», - резюмувала керівниця проєкту.

Захід проводився ГО «Асоціація молодіжних працівників України» в рамках Ініціативи «Молодіжний працівник» і став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Фото: Євген Котенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-