СБУ ліквідувала ворожу ботоферму, що створювала 500 фейкових акаунтів на день

СБУ ліквідувала ворожу ботоферму, що створювала 500 фейкових акаунтів на день

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України ліквідувала ворожу ботоферму, яка щодня створювала понад 500 акаунтів для поширення кремлівської пропаганди.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

В результаті слідчо-оперативних дій у Києві та Вінницькій області викрито п’ятьох організаторів ботоферми, які проводили інформаційні диверсії проти України.

Спеціалізоване обладнання ворожого осередку дозволяло щодня реєструвати понад 500 анонімних облікових записів у різних соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

СБУ ліквідувала ворожу ботоферму, яка щодня створювала понад 500 фейкових акаунтів / Фото: СБУ

Саме ці фейкові акаунти використовували для поширення кремлівської пропаганди в інтернет-просторі.

"Насамперед зловмисники масово розповсюджували дезінформацію про ситуацію на фронті, а також виправдовували збройну агресію рф. Подібні "вкиди" подавали від імені "пересічних" громадян, які нібито проживають в Україні, зокрема у тимчасово окупованих районах", - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, ботоферму організували четверо жителів Вінниччини, а технологічне забезпечення здійснював житель Києва. Встановлено, що вони пропонували послуги щодо "розгону" деструктивного контенту з російської федерації.

Читайте також: У Дніпрі ліквідували ботоферму, яка поширювала кремлівську пропаганду в ЄС

Основними клієнтами зловмисників були представники спецслужб рф, які використовували ботів для нав’язування російської ідеології та московської брехні про війну в Україні. Через підставних осіб ворог купував анонімні акаунти та застосовував їх для проведення інформаційно-підривної діяльності.

За кожного бота ділки отримували плату електронними переказами, які проходили через платіжні системи рф.

Під час обшуків за місцем проживання адміністратора та у приміщеннях ботоферми правоохоронці виявили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності, тисячі сім-карт різних операторів мобільного зв’язку та спеціальне програмне забезпечення. Вилучена техніка направлена на експертизу.

Читайте також: Здавали в оренду росіянам: СБУ ліквідувала дві ботоферми на Київщині та в Одесі

У межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України триває слідство для з’ясування всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності винних осіб.

Вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні від початку повномасштабної війни знищили понад 35 ботоферм і локалізували 3,5 тис. кібератак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-